Ασθένειες της Αμπέλου

Αμπέλι: Ανοιξιάτικες προσβολές - Plant Protection

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) σε τοποθεσίες που ευνοήθηκε ο μύκητας από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις 

- Προς το παρόν οι προσβολές δεν είναι εκτεταμένες αλλά η πορεία της ασθένειας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.

Οδηγίες :

1. Ελέγχετε σχολαστικά τα αμπέλια.

2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση.

3. Σε πιθανή επόμενη βροχή (παρακολουθείτε τις προβλέψεις ΕΜΥ), αμπέλια με συμπτώματα πρέπει να είναι καλυμμένα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πέρα των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη Δημόσια Υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν.4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

  •  Οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό στα νωπά αμπελόφυλλα να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
  •  Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις