Εχθροί και Ασθένειες της Αμυγδαλιάς

ΑΚΑΡΕΑ-ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ (Τetranychus telarious)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία των τετρανύχων στην αμυγδαλιά στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων Είναι πολύ μικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων. Οι τετράνυχοι απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο - αργότερα κιτρινοκαστανό - τελικά ξηραίνονται και πέφτουν. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.α.

Προσοχή στη γρήγορη εξάπλωση του τετράνυχου - Όχι σε προληπτικούς ...

ΑΚΟΛΟΥΣ (Aculus fockeui=Aculus cornutus)

Ασθένειες στην Αμυγδαλιά

Τα προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν την άνοιξη .Το θέρος αποκτούν μία αργυρόχροη όψη που μπορεί να καλύψει και όλη την επιφάνεια του φυλλικού ελάσματος .Τα προσβεβλημένα δένδρα χάνουν τη ζωτικότητά τους και τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν πρόωρα

Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από το Ακουλους σε συνδυασμό με την καταπολέμηση των τετρανύχων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.α.

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ – ΨΩΡΕΣ (Diaspis quadraspidiotus, Sphaerolecanium prunastri, Eulecanium persicae, κ.λ.π.)

Αγροτικές Καλλιέργειες: Ασθένειες και Εχθροί της Αμυγδαλιάς

Διαπιστώσεις: Νεαρές έρπουσες προνύμφες βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αμυγδαλιές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας από τα πιο πάνω κοκκοειδή. Η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών αυτή την εποχή είναι το συνηθισμένο σύμπτωμα από τα κοκκοειδή στους αμυγδαλεώνες καθώς και τα μελιτώδη αποχωρήματά τους. Οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα γιαυτο και θέλουν άμεση καταπολέμηση μόλις εμφανισθούν. Η σπουδαιότερη από τις ψώρες που προσβάλλει την αμυγδαλιά είναι η Σαν Ζοζέ που αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να ξεράνει τα δένδρα.

Συστάσεις: Να γίνει άμεσα καταπολέμηση στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως Paraffin oil κ.α

ΦΩΜΟΨΗ Η ΕΛΚΟΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ Phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali)

Φόμοψη ( Έλκος κλαδίσκων ) αμυγδαλιάς

Συμπτώματα: Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό. Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται από τις ουλές των φύλλων, των ανθέων και από τα λέπια των οφθαλμών. Συνθήκες ανάπτυξης: Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων. Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις. Συστάσεις: Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας. Β)Χημικά μέτρα: Συνιστάται ψεκασμός των δένδρων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: όπως: Copper hydroxide, boscalid, pyraclostrobin, Iprodione κ.α.

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ (Polystigma ochraceum)

Έντονες προσβολές Φώμοψης & Πολυστίγμωσης στις Αμυγδαλιές ...

Αναμένεται ή είσοδος της πολυστίγμωσης μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε Αμυγδαλεώνες των νομών Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός των δένδρων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως tribasic copper sulfate κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις