Πρέβεζα: Σε έξαρση ο ιός της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας προτείνει στους παραγωγούς να διαχειρίζονται όλα τα φυτά σαν να είναι μολυσμένα

Αν και η βασική καλλιεργητική περίοδος της Πρέβεζας ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα από την καστανή ρυτίδωση της τομάτας, ενόψει της νέας καλοκαιρινής φύτευσης, ο ιός έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας από την Κρήτη και την Πελοπόννησο έως τη Στερεά Ελλάδα και την Μακεδονία, όπως έγινε γνωστό από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας.

Επιπλέον ο ιός έχει ανιχνευθεί και σε φυτώρια, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό αλλά μάλλον αναμενόμενο αφού ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι ο μολυσμένος σπόρος.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με βάση τη νομοθεσία το πολλαπλασιαστικό υλικό της τομάτας θα πρέπει να συνοδεύεται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο οι παραγωγοί οφείλουν να διατηρούν στο αρχείο τους.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας θα διενεργήσει εντατικούς ελέγχους για την ύπαρξη και την εγκυρότητα των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες δειγματοληψίες στο στάδιο της διακίνησης των φυταρίων για τη διαπίστωση τυχόν ιολογικής προσβολής.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας προτείνει στους παραγωγούς να διαχειρίζονται όλα τα φυτά σαν να είναι μολυσμένα. Οι διαφορετικές παρτίδες φυτών να διατηρούνται ξεχωριστά και να αποφεύγεται η μετάδοση της ίωσης μεταξύ των θερμοκηπιακών μονάδων.

Επισημαίνει τέλος και πάλι τα γενικά μέτρα αντιμετώπισης, σύμφωνα με τα οποία οι παραγωγοί θα πρέπει να:

  • ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
  • παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο
  • περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων και να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα σε κάθε θερμοκηπιακή μονάδα.
  • καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου.

Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για επιπλέον πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις