Ασθένειες και Εχθροί της Βιομηχανικής Τομάτας
Βιομηχανική Ντομάτα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Heliothis armigerra)

Γεωργικές προειδοποιήσεις για την τομάτα – Ένωση Αγρινίου

Διαπιστώσεις: Σε ορισμένες περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Φθιώτιδας διαπιστώθηκαν ωοτοκίες στα φύλλα και προσβολές στους καρπούς των καλλιεργειών βιομηχανικής τομάτας από το πράσινο σκουλήκι ( Heliothis armigerra). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι, εκτός από την άμεση προσβολή ευνοείται δευτερογενώς και η ανάπτυξη ασθενειών στους καρπούς

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά. Για την ορθή αντιμετώπιση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής (ψεκάζουμε όταν στα εκατό τοματάκια επί της γραμμής τα 3-5 είναι προσβεβλημένα από το πράσινο σκουλήκι).

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

1) Ο καύσωνας πρέπει να βρει τα φυτά ποτισμένα. Συνήθως ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες.

2) Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται, διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35C 0 . Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κλπ.) κατά την περίοδο του καύσωνα καίγεται το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούνται πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.

3) Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις