Ζημιές σε καλλιέργειες βίκου από την ανεμοθύελλα

 Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες του νομού προκάλεσε χθες η έντονη ανεμοθύελλα με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα παραγωγής να έχουν υποστεί ζημιές με σημαντικό οικονομικό κόστος για τους αγρότες. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ζημιά στους παραγωγούς βίκου στην επαρχία Φαρσάλων που είδαν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι μέσα σε λίγες ώρες.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, αφού υπογραμμίζεται ότι «ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και η πρακτική που ακολουθεί ο οργανισμός με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, δίνει ψίχουλα αντί για αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνει καν τις ζημιές. Αυτό που απαιτούμε είναι άμεσες, έγκυρες και δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν τις εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών. Θέτουμε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100%.»

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «η ΕΟΑΣΝΛ συνεχίζει τις προσπάθειες που κάνει για τη δωρεάν παραλαβή των δηλώσεων ΟΣΔΕ των παραγωγών, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταματήσει την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» και την ανοχή που δείχνει στο παράνομο χαράτσι των 30€ ανά δήλωση που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Είναι δική τους ευθύνη και υποχρέωση να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ εντελώς δωρεάν»

 


ert.gr-Μινα Μαυρογιαννη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις