Η φύτευση καρποφόρων δέντρων

Η φύτευση καρποφόρων δέντρων

Όπως τα λαχανικά και τα αρωματικά έτσι και τα καρποφόρα θέλουν μια ηλιόλουστη και προστατευμένη θέση φύτευσης , η οποία θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει γόνιμο χώμα με καλή στράγγιση και pH όξινο.

Πριν από τη φύτευση πρέπει να βεβαιωθείτε πως οι ρίζες του δεν θα ξεραθούν και ότι θα προστατευθούν από την παγωνιά. Αν λοιπόν η φύτευση  δεν γίνει αμέσως θα πρέπει να θάψετε προσωρινά τις ρίζες σε ένα λάκκο, με το δέντρο πλαγιασμένο για να προστατεύεται ο κορμός από το κρύο και σκεπασμένο ελαφρύ χώμα.

Πριν από τη φύτευση ποτίστε καλά. Αν φυτέψετε ένα καρποφόρο με μπάλα χώματος  με απαλές κινήσεις ξετυλίξτε τις ρίζες και κόψτε στα 30 εκ. όσες είναι κατεστραμμένες.

 

Πώς φυτεύουμε ένα καρποφόρο δέντρο

Προετοιμάστε το έδαφος  σκαλίζοντας το βαθιά και ενσωματώνοντας  σε αυτό άφθονη καλά χωνεμένη οργανική ουσία και λίπασμα.

Ανοίξτε μια λακκούβα αρκετά μεγάλη, για να έχουν χώρο οι ρίζες και τοποθετήστε το δέντρο  μέσα σε αυτήν με τέτοιον τρόπο ώστε το σημείο εμβολιασμού να είναι 5-8 εκ. επάνω από την επιφάνεια του εδάφους .Απλώστε τις ρίζες και ελέγξτε το βάθος φύτευσης του δέντρου.

Καλύψτε τις ρίζες στην αρχή με έτοιμο μείγμα χώματος και  λίπασμα κι έπειτα με απλό χώμα .Πατήστε το χώμα και σχηματίστε το λάκκο ποτίσματος γύρω από τον κορμό. Στερεώστε το δέντρο στο στήριγμά του με πλαστικοποιημένο σύρμα ή με το ειδικό κολάρο. Τα καρποφόρα που έχουν μορφή θάμνου ή μικρού δέντρου κλαδέψτε το το 1/3 της προηγούμενης χρονιάς.

Ποτίστε γενναιόδωρα και συνεχίστε να ποτίζετε τακτικά κατά την ξηρή περίοδο της χρονιάς. Διατηρήστε το χώμα γύρω από το δέντρο καθαρό από τα ζιζάνια.

Βιβλιογραφία:Ανθη και φυτα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις