Τευτλοπαραγωγοί: Προσβλέπουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Καρδίτσα - Τι θα ζητήσουν
Τευτλοπαραγωγοί: Προσβλέπουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Καρδίτσα - Τι θα ζητήσουν

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ωστόσο οι αγρότες ευελπιστούν ότι ο πρωθυπουργός που θα βρεθεί σήμερα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα θα αποδεχθεί να έχει μια συνάντηση μαζί τους προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους.

Σε επικοινωνία του agrocapital.gr με τον Σωτήρη Τσικρίκα μας δήλωσε ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί για τη συνέχιση της κερδοφόρας καλλιέργειας των τεύτλων ενώ θα του ζητήσουν να δεσμευτεί και ποιο εργοστάσιο θα αναλάβει την ευθύνη.

Μάλιστα, όπως μας είπε θα του θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενός μηνός αφού η νέα σεζόν για την καλλιέργεια ξεκινάει στα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Μπορεί ο Γενάρη να τελειώνει αλλά σε πολλά χωράφια υπάρχουν ακόμη ασυγκόμιστα τεύτλα, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να μπουν στα χωράφια τα τρακτέρ και να τα καθαρίσουν. Φέτος τα τεύτλα πήγαν για παραγωγή βιοαερίου και ζωοτροφών ακυρώνοντας στην πράξη τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη για παραγωγή ελληνικής ζάχαρης .

Βεβαίως κατά την παράδοση του προϊόντος αναγκάστηκαν να υπογράψουν νέο τιμοκατάλογο με μειωμένες τιμές. Έπρεπε όμως να παραδώσουν τεύτλα για να μπορέσουν να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (3,5 εκατ. ευρώ). Βέβαια με μια μέση στρεμματική απόδοση 6 τόνους το κόστος καλλιέργειας φτάνει στα 250 ευρώ το στρέμμα, πολύ υψηλότερο από την τιμή παράδοσης.

Την ίδια ώρα, παραγωγοί από τις Σέρρες τονίζουν ότι στην περιοχή τους περίπου 3.000 τόνοι σαπίζουν στα χωράφια. Το εργοστάσιο έχει σταματήσει να παραλαμβάνει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και η ελπίδα όλων είναι να αρχίσει σύντομα να παραλαμβάνει ξανά.

Ωστόσο, όλη η ζάχαρη της χώρας είναι πλέον εισαγόμενη, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής που έχει νοικιάσει δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) με πρόσφατες δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ζητά τα εργοστάσια για... 50 χρόνια ή να αγοράσει το ένα και υποστηρίζει ότι έχει κάνει συμφωνία με τη διοίκηση της ΕΒΖ για να εισάγει και να πουλά ζάχαρη της εταιρείας από τη Σερβία!

Και πρόβλημα με τη Συνεταιριστική Τράπεζα

Οι τευτλοπαραγωγοί είναι ανάστατοι καθώς τις τελευταίες ημέρες τούς έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις από τη Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία τους ζητά να καταβάλλουν το 20% από τα χρήματα που έλαβαν για την πληρωμή της παραγωγής τους, για το 2017.

Συγκεκριμένα, το 2017 οι παραγωγοί αγωνιούσαν καθώς έμεναν απλήρωτοι και το 2018 μεσολάβησε η Συνεταιριστική Τράπεζα, πλήρωσε τους παραγωγούς και ταυτόχρονα δέσμευσε ποσότητα ζάχαρης από την ΕΒΖ, ίσης αξίας με τις πληρωμές των παραγωγών.

Σήμερα και έχοντας περάσει τρία χρόνια, η Συνεταιριστική Τράπεζα έστειλε ειδοποιήσεις στους παραγωγούς να επιστρέψουν το 20% των χρημάτων που έλαβαν το 2018 ως πληρωμή της παραγωγής τους και μάλιστα εντόκως.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις