Βιοντίζελ: Άγονος ο διαγωνισμός της ΕΑΣ Ορεστιάδας - Μετωπική των αγορτών με τους μεταποιητές για τις τιμές
Βιοντίζελ: Άγονος ο διαγωνισμός της ΕΑΣ Ορεστιάδας - Μετωπική των αγορτών με τους μεταποιητές για τις τιμές

Άγονο αποφάσισε να κηρύξει τον σημερινό διαγωνισμό για σύναψη συμβάσεων μεταποίησης ηλίανθου για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών (πρώην ΕΑΣ) Ορεστιάδας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος Λάμπρος Κουμπρίδης, αυτό έγινε λόγω των ασύμφορων τιμών και επειδή μοναδικός γνώμονας στις αποφάσεις είναι το συμφέρον των καλλιεργητών μελών.

Ο Συνεταιρισμός ζητά τουλάχιστον τα περσινά 37 λεπτά και στα φετινά συμβόλαια ενώ οι τρεις προσφορές φέρεται να κινήθηκαν κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό για τον ηλιόσπορο.

Η συμπίεση στις τιμές έχει προκληθεί από την άρνηση των διυλιστηρίων να παραλάβουν όλες τις ποσότητες της κατανομής στην οποία έχουν κινηθεί οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ και όπου γίνονται παραλαβές στην πίεση της αντίστοιχης τιμής. Μάλιστα η τιμή αγοράς από τα διυλιστήρια  φέρεται να υποχωρεί σημαντικά στα 1.100 ευρώ τον τόνο, όταν, προηγούμενες περιόδους αγόραζαν με 1.250 ευρώ τον τόνο.

Τη δυσμενή κατάσταση για τους παραγωγούς επιβαρύνει η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, λόγω πανδημίας, η δυνατόητα για εισαγόμενο ηλιέλαιο σε χαμηλότερες τιμές. Και φυσικά το πρόβλημα που ανακύπτει είναι αν τα διυλιστήρια έχουν την υποχρέωση να απορροφήσουν το σύνολο της κατανομής με την οποία επιφορτίζονται από το κράτος οι εγχώριες επιχειρήσεις βιοντίζελ.

Οι παραγωγοί της ΕΑΣ Ορεστιάδας δεν προτίθενται να υποχωρήσουν στις πιέσεις των μεταποιητών και διατυμπανίζουν ότι αν δεν λάβουν τις τιμές που ζητούν θα κάνουν στροφή καλλιέργειες σε άλλα είδη όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι κάνοντας λόγο για μείωση των εκτάσεων με ηλίανθο της τάξης του 40-50%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις