Μειωμένη κατά 9% η ιταλική συγκομιδή, αλλά πρώτη παγκόσμια παραγωγός οίνου η Ιταλία
Μειωμένη κατά 9% η ιταλική συγκομιδή, αλλά πρώτη παγκόσμια παραγωγός οίνου η Ιταλία

Η ζήτηση για Prosecco συνεχίζεται αμείωτη. Σύμφωνα με την Ciatti, οι πωλήσεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 31,5%.

"Λίγο αλλά καλό, μερικές φορές εξαιρετικό, σε ένα πλαίσιο αγοράς σε ισχυρή ανάκαμψη". Αυτή είναι η συνολική εκτίμηση, σε αυτό το στάδιο, του τρύγου 2021 στην Ιταλία, που παρουσιάστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τους Assoenologi, Ismea και UIV.

Επηρεασμένη, όπως και η Γαλλία, από σοβαρούς ανοιξιάτικους παγετούς, αλλά και από ξηρασία και καύσωνα το καλοκαίρι, η Ιταλία κατάφερε ωστόσο να αποφύγει τα χειρότερα φέτος. Οι τρέχουσες προβλέψεις, που συγκεντρώθηκαν από τους τρεις οργανισμούς Assoenologi, Ismea και UIV, δείχνουν παραγωγή 44,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων το 2021, μειωμένη κατά 9% σε σύγκριση με το 2020 (49 Mhl). Αυτό επιτρέπει στην Ιταλία να διατηρήσει τη θέση της ως η κορυφαία χώρα παραγωγός στον κόσμο, μπροστά από την Ισπανία, η παραγωγή της οποίας αναμένεται να είναι περίπου 39-40 Mhl το 2021. Μέχρι σήμερα, περίπου το 35% των σταφυλιών έχουν συγκομιστεί. Μεταξύ τέλους Αυγούστου και πρώτης εβδομάδας Σεπτεμβρίου, οι πρώτες ποικιλίες (chardonnay, pinot, savvignon) συγκομίστηκαν στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές. Η συγκομιδή είναι σε πλήρη εξέλιξη με μικρή καθυστέρηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου, ή ακόμα και στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Καλές προοπτικές για την επόμενη περίοδο

Η πτώση των όγκων σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των αγορών, εγχώριων και ξένων, υπόσχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. "Το κρασί βγήκε από τη δοκιμασία της Covid-19 με το κεφάλι ψηλά", δήλωσε ο Fabio Del Bravo, επικεφαλής του τμήματος υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης στο Ismea. «Αυτός που, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν ένας από τους πιο επηρεαζόμενους τομείς, λόγω της έντονης έκθεσής του, ήταν ο τομέας της φιλοξενίας και οι ξένες αγορές, οι οποίες επέδειξαν μια εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλές εταιρείες, πρέπει να σημειωθεί ότι η κρίση έδωσε τεράστια ώθηση στους ιταλικούς αμπελώνες για την ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας και τη διαφοροποίηση των εμπορικών κυκλωμάτων». Μπορούμε τώρα να προβλέψουμε "καλές προοπτικές" για την επόμενη σεζόν χάρη σε "τη σημαντική ανάκαμψη των εξαγωγών, την αύξηση των τιμών και την επανέναρξη του λιανικού εμπορίου".

 

Αυτή η αισιοδοξία επιβεβαιώνεται από τη διεθνή χρηματιστηριακή εταιρεία Ciatti, η οποία σημειώνει: «Οι τιμές των χύδην οίνων είναι υψηλές σε όλη την Ιταλία και η προσφορά είναι περιορισμένη, με τη ζήτηση για κρασιά Prosecco, Pinot Grigio και Apulian να είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Οι πωλήσεις του Prosecco αυξήθηκαν 31,5% τον Ιούλιο, αλλά οι πωλήσεις pinot grigio μειώθηκαν 7% καθώς η προσφορά έχει γίνει πλέον σπάνια. Οι τιμές των κρασιών από τη σοδειά του 2021 αναμένεται να αυξηθούν σε σύγκριση με αυτές του 2020, καθώς η συγκομιδή αναμένεται να είναι λιγότερο άφθονη και η ζήτηση για ιταλικά κρασιά είναι έντονη.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις