Καπνοκαλλιέργειες: Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις και τις εναλλακτικές μορφές στήριξης των παραγωγών
Καπνοκαλλιέργειες: Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις και τις εναλλακτικές μορφές στήριξης των παραγωγών

Αποκαλυπτικό έγγραφο Λιβανού διαβιβάστηκε στη βουλή των Ελλήνων, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Κ. Βελόπουλος και Κ.Χήτας.

Κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, αλλά και κατά τον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, θα περιληφθούν αντίστοιχες δράσεις (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, νέοι γεωργοί, γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, όπως η μείωση της νιτρορρύπανσης και η βιολογική γεωργία) στο υπό κατάρτιση Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, δεδομένης της σημαντικής αναπτυξιακής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής τους συμβολής. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη βουλή, στις 14 Δεκεμβρίου.

Επίσης, τονίζεται στο έγγραφο, στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023-2027 και των άμεσων ενισχύσεων, η εισοδηματική στήριξη των γεωργών, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών καπνού, θα συνεχιστεί καθώς θα συνεχίσει να χορηγείται η βασική εισοδηματική ενίσχυση.

Μάλιστα, όσον αφορά στο θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων, διευκρινίζεται ότι στην καλλιέργεια του καπνού δεν επιτρέπονται επιδοτήσεις συνδεδεμένες με την παραγωγή προϊόντων, παρά μόνον η ενιαία ενίσχυση που είναι αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή προϊόντος.

Επίσης -όπως σημειώνεται- είναι γνωστό ότι στον καπνό, σύμφωνα με την ΚΑΠ, από την εσοδεία 2010 και μετά, η ενιαία ενίσχυση μειώθηκε κατά 50% και το υπόλοιπο 50% μεταφέρθηκε στον δεύτερο πυλώνα (μέτρα αγροτικής ανάπτυξης) και αποκλείσθηκε από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι Όσον αφορά στον καπνό, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος (περιορισμοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για λόγους δημόσιας υγείας), θα εξεταστεί κάθε δυνατότητα που παρέχει το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο για οποιαδήποτε εναλλακτική μορφή στήριξης των καπνοκαλλιεργητών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις