Βανίλια: Οι κυκλώνες πιέζουν την τιμή του προϊόντος
Βανίλια: Οι κυκλώνες πιέζουν την τιμή του προϊόντος

Οι κυκλώνες και η όψιμη ανθοφορία μπορεί να πυροδοτήσουν τις τιμές της βανίλιας με την παραγωγή στη Μαδαγασκάρη, τον μεγαλύτερο παραγωγό του μπαχαρικού, που αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 30% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την κύρια ένωση εξαγωγέων.

Η τροπική καταιγίδα Dumako προβλέπεται από το Meteo Μαδαγασκάρη να φέρει παρατεταμένες, ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους μετά την πτώση της Τρίτης στη βορειοανατολική περιοχή του νησιού του Ινδικού Ωκεανού, όπου καλλιεργείται το 1/5της βανίλιας του. Έρχεται μόλις εβδομάδες αφότου η Μαδαγασκάρη καταστράφηκε από τον κυκλώνα Μπατσιράι και την καταιγίδα Άνα που μαζί στοίχισαν τουλάχιστον 150 ζωές.

Οι διαταραχές θα μειώσουν τα έσοδα σε ξένο νόμισμα από μια βασική γεωργική δραστηριότητα για το νησιωτικό έθνος και θα σταματήσουν την αύξηση των εξαγωγών το 2021. Η Μαδαγασκάρη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της βανίλιας στον κόσμο που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το παγωτό σε αρτοσκευάσματα.

«Προσθέστε το γεγονός ότι η όψιμη ανθοφορία έχει ήδη μειώσει την παραγωγή κατά 30% το 2022, θα πρέπει να περιμένουμε μια πιο δραστική μείωση της παραγωγής», σύμφωνα με τον Georges Geeraerts, πρόεδρος της ένωσης εξαγωγέων βανίλιας της Μαδαγασκάρης. Μια τέτοια κατάσταση θα έχει «σίγουρα» αντίκτυπο στις τιμές, είπε τηλεφωνικά, χωρίς να δώσει εκτίμηση.

Η ελάχιστη τιμή πώλησης ορίζεται επί του παρόντος από την κυβέρνηση στα 250 δολάρια το κιλό.

Ενώ το Batsirai προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα νοτιοανατολικά της χώρας, που αντιπροσωπεύει το 10% της παραγωγής, η Dumako βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή για την υψηλής ποιότητας βανίλια, καθώς και ο μεγαλύτερος παραγωγός.

Η Μαδαγασκάρη εξήγαγε 1.675 τόνους βανίλιας το 2020 αξίας 512 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής, παίρνοντας σχεδόν το 50% της καλλιέργειας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγοραστές έχουν αυξήσει τις παραγγελίες, καθώς φοβούνται τον κίνδυνο ελλείψεων και αύξησης των τιμών» παρατηρεί ο Georges Geeraerts, πρόεδρος της τοπικής ένωσης εξαγωγέων βανίλιας.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις