Ασθένειες και εχθροί του αμπελιού
Ασθένειες και εχθροί του αμπελιού

Ωίδιο: Διαπίστωση πρώτων μολυσμένων βλαστών. Να συνεχιστεί η προστασία.

Περονόσπορος : Δεν έχουν εντοπιστεί πρωτογενείς μολύνσεις μέχρι σήμερα.

Φόμοψη: Δεν χρειάζεται πλέον αντιμετώπιση.

Ευδεμίδα: Η ανθόβια γενιά είναι σε εξέλιξη. Δεν χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση.

Τζιτζικάκια: Να μη γίνονται ψεκασμοί χωρίς ελέγχους στη βλάστηση.

Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση εχθρών – ασθενειών και ενισχύουν τη δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Καιρικές συνθήκες και αμπέλια

- Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιταχύνει την αύξηση της βλάστησης.

- Ενδεικτικά, στην ποικιλία σουλτανίνα και στην πρώιμη ζώνη τις τελευταίες δυο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση του μήκους της βλάστησης 16 – 20 εκ. ανά εβδομάδα.

- Με τα σημερινά δεδομένα, η χρονιά εμφανίζεται κατά μια εβδομάδα πιο όψιμη σε σχέση με το 2021.

- Οι καιρικές συνθήκες της εποχής ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου.


 Ω Ι Δ Ι Ο : (Erysiphe necator)

 Πρώτες προσβολές  (βλαστοί – σημαίες) μεαλευρωμένη εμφάνιση
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Οι πρώτες προσβολές έχουν διαπιστωθεί μέχρι και τη μεσοπρώιμη ζώνη.
- Οι δευτερογενείς μολύνσεις είναι σε εξέλιξη. Στους ήδη μολυσμένους βλαστούς αναπαράγονται διαρκώς νέα μολύσματα (αλευρωμένη εμφάνιση).
- Την τελευταία εβδομάδα έχουν επικρατήσει ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και ο δείκτης κινδύνου για νέες μολύνσεις είναι αυξημένος.
- Στις πρωιμότερες ποικιλίες/περιοχές ακολουθούν ευαίσθητα βλαστικά στάδια (μούρο - άνθηση).
Οδηγίες :
Την περίοδο αυτή όλα τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα.
Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα
Η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές), είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας. Στους πρώτους  προσβεβλημένους βλαστούς αναπαράγονται μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ : (Plasmopara viticola)
Πρωτογενείς μολύνσεις
 - κηλίδες λαδιού
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Δεν έχουν εντοπιστεί πρωτογενείς μολύνσεις μέχρι σήμερα στα σημεία παρατήρησης.
- Στην τελευταία καιρική αστάθεια (18 - 19 Απριλίου) τα ύψη βροχής και οι χρόνοι διύγρανσης που σημειώθηκαν δεν ευνόησαν μολύνσεις. Έτσι, με εξαίρεση περιορισμένες περιοχές στα ηπειρωτικά του ν. Χανίων (δεδομένα σταθμών Ε.Α.Α. σε Θέρισσο, Έλος, Σέμπρωνα) όπου επικράτησαν οριακές συνθήκες για πρωτογενείς μολύνσεις, στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι πιθανότητες εγκατάστασης του μύκητα ήταν σχεδόν μηδαμινές.
- Υπενθυμίζεται ότι για να γίνουν πρώτες μολύνσεις με σπόρια που βρίσκονται στο έδαφος χρειάζονται βροχοπτώσεις ύψους τουλάχιστον 8-10 χιλ. και διύγρανση της βλάστησης με διάρκεια τουλάχιστον 3-4 ώρες.
- Στο κλίμα της Κρήτης η πιθανότητα εκδήλωσης ευνοϊκών βροχοπτώσεων για μολύνσεις από εδώ και πέρα μειώνεται. Όσο προχωρούν τα βλαστικά στάδια του αμπελιού χωρίς να έχει εγκατασταθεί ο μύκητας τόσο περιορίζεται η περίπτωση εμφάνισης σοβαρών προσβολών. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η εγκατάστασή του σε αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές τοποθεσίες όπου επικρατούν τακτικά νυχτερινές δροσιές μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια ζημιές σε αυτά τα αμπέλια ακόμα και με μειωμένες επόμενες βροχοπτώσεις.
Οδηγίες :
Λόγω της καιρικής αστάθειας των επόμενων ημερών (πρόγνωση βροχών ΕΜΥ) αμπέλια που βρίσκονται σε τοποθεσίες που σημειώνονται συχνά νυχτερινές δροσιές (λάκκοι, ποταμίδες) συνιστάται να προστατευτούν προληπτικά.
 

 Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α : (Lobesia botrana)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις - Οδηγίες :
 Η 1η πτήση (ανθόβια γενιά) έχει ξεκινήσει από τέλη Μαρτίου στην πρώιμη ζώνη, αρχές Απριλίου στη μεσοπρώιμη και μέσα Απριλίου στην όψιμη.
Επισημαίνεται ότι η 1 η πτήση (ανθόβια γενιά) εξελίσσεται στην ανθοφορία και άλλων φυτών – ξενιστών πέρα από το αμπέλι. Οι προσβολές στα αμπέλια είναι χωρίς οικονομική σημασία και οι ψεκασμοί κατά κανόνα ανώφελοι.
 Δεν χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις