Φυτοπροστασία αμπελιού
Φυτοπροστασία αμπελιού

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις πρωτογενών & δευτερογενών μολύνσεων: Έντονα καιρικά φαινόμενα με πολλές βροχές και ισχυρούς ανέμους παρουσιάστηκαν τοπικά το 1 ο 15-νθήμερο του Ιουνίου. Δεδομένου ότι ο καιρός ήταν ιδανικός για την ανάπτυξη του περονοσπόρου, προσβολές διαπιστώνονται σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα στους αμπελώνες με πλημμελή προστασία.

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων. Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση. Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στις ορεινές περιοχές εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθησίας των βλαστητικών σταδίων την τρέχουσα περίοδο.

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ)

Διαπιστώσεις: Ευνοϊκές συνθήκες για ωίδιο Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

Συστάσεις: Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση της βλάστησης και των βοτρύων στο φως. Να συνεχιστεί η προστασία των βοτρύων με σχολαστικές εφαρμογές. Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού. Προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονόσπορου. Όπου απαιτείται καταπολέμηση της ευδεμίδας, να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση. Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (ΤΕΦΡΑ ΣΗΨΗ)

Διαπιστώσεις: Υπάρχει κίνδυνος, κυρίως στις ευαίσθητες ποικιλίες Προσβάλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες. Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των μολυσμάτων (κονιδίων) και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 0C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς.

Συστάσεις: Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας. Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονόσπορου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις