H συγκομιδή σταφυλιών οινοποιίας στην Ευρώπη
H συγκομιδή σταφυλιών οινοποιίας στην Ευρώπη

Είτε στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία ή αλλού, οι ακραίες θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανατρέψει τις αρχικές προσδοκίες συγκομιδής. Μένει να δούμε ποια θα είναι η πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρώπη φέτος, η Ιταλία ή η Γαλλία;

 

Στην Καλιφόρνια, επίσης, αναμένεται συγκομιδή κάτω του μέσου όρου

 Είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις για τη συγκομιδή σταφυλιών φέτος, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ασυνήθιστες και ακόμη πιο απρόβλεπτες. Ένα γεγονός είναι σίγουρο: όλες οι χώρες παραγωγής σε όλη την Ευρώπη θα έχουν βιώσει μια ιδιαίτερα πρώιμη σοδειά το 2022. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, περιοχές όπως η Montilla-Moriles και τα Κανάρια Νησιά, αλλά και η Penedés τρύγησαν τα πρώτα σταφύλια ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα. «Η συγκομιδή θα είναι σύντομη», υποστηρίζει ο υπουργός Γεωργίας της περιοχής Castilla-La Mancha, Francisco Martinez Arroyo. Και μπορούμε να προβλέψουμε ήδη ότι σε όγκο, θα υπάρξει «σημαντική μείωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και 33% σε σχέση με δύο χρόνια πριν». Είτε σε αρδευόμενους είτε μη αμπελώνες, η καταπόνηση του νερού, ακόμη και τα εγκαύματα στα τσαμπιά, οδήγησαν σε απότομη αναθεώρηση προς τα κάτω των ποσοτήτων που αρχικά αναμένονταν φέτος. Οι περιφερειακοί συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προβλέπουν στα μέσα Αυγούστου συγκομιδή περίπου στα 19-19,5 Mhl για την πρώτη ισπανική περιοχή παραγωγής, δηλαδή 13% λιγότερο από πέρυσι, και 36-36,5 Mhl σε εθνικό επίπεδο, όγκος που αντιπροσωπεύει υποχώρηση περίπου κατά 10%.

 

Διψήφια πτώση αναμένεται τώρα στην Ιταλία

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιταλικούς αμπελώνες, όπου η ξηρασία και οι θερμοκρασίες που πλησιάζουν τακτικά τους 40°C, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε παρόμοια μείωση. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η εθνική παραγωγή θα μειωθεί στα 45,5 Mhl, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής γεωργικής οργάνωσης Coldiretti, η οποία υπενθυμίζει ότι οι κλιματικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν παραμένουν καθοριστικές. Παρά το χαμηλότερο από το κανονικό εύρος θερμοκρασίας, την αναζωπύρωση ασθενειών όπως το flavescence dorée και τις εισβολές ιαπωνικών σκαθαριών, η ποιότητα των σταφυλιών θεωρείται καλή ή και πολύ καλή φέτος. Όλοι οι μεγάλοι ιταλικοί αμπελώνες, από την άλλη πλευρά, αναμένουν μειώσεις όγκου, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν το -20 έως -30% σε κορυφαίες περιοχές όπως η Emilia-Romagna, ειδικά σε λοφώδεις περιοχές όπου η άρδευση είναι λιγότερο συχνή. Οι Ιταλοί αμπελουργοί αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιες δυσκολίες στην προσέλκυση εποχιακών εργαζομένων, αναφέρει η Coldiretti, λόγω των γραφειοκρατικών περιορισμών που επιβραδύνουν τις προσλήψεις. «Από το Τρεντίνο στο Βένετο, μέσω Emilia και Basilicata, η κατάσταση έχει γίνει δραματική», καταγγέλλει η ιταλική ένωση.

 

Η Πορτογαλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αναμένονται και φέτος μειώσεις στην παραγωγή. Στην Πορτογαλία, το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου προβλέπει συγκομιδή 6,7 Mhl, 9% λιγότερο από πέρυσι. Αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική ανάλογα με την περιοχή: το Douro/Porto και η Λισαβόνα αναμένεται να παρουσιάσουν μειώσεις περίπου 20%, άλλοι αμπελώνες όπως ο Minho ίσωςπαρουσιάσουν αυξήσεις 10%. Στη Γερμανία, όπου οι προβλέψεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, μια καλή ανθοφορία προμήνυε μια καλή συγκομιδή τον Ιούνιο, αλλά και εκεί, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι χαμηλές βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερους όγκους. Ο γερμανικός τρύγος του 2022 θα χαρακτηριστεί επίσης από πρωιμότητα, καθώς οι ποικιλίες σταφυλιών που προορίζονται για την παραγωγή νέων κρασιών ή Federweisser ήδη συγκομίζονται. Για πιο κλασικές ποικιλίες όπως το Müller-Thurgau και τα pinots που προορίζονται για αφρώδη κρασιά, ο τρύγος θα ξεκινήσει νωρίς, προς τα τέλη Αυγούστου. Τέλος, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πρώτες αμερικανικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραγωγή περίπου 3,5 εκατομμυρίων τόνων στην Καλιφόρνια. Εάν αυτές οι προβλέψεις είναι ρεαλιστικές, η συγκομιδή θα είναι συγκρίσιμη με εκείνη του 2021 (3,6 Mt).

  

Αναμενόταν επιβράδυνση της αγοράς, αλλά παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμών

 Σε μακροοικονομικό επίπεδο, μια μέση ή ελαφρώς χαμηλότερη συγκομιδή από αυτή του 2021 δεν θα ήταν απαραίτητα κακά νέα. «Η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι», υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Confragicoltura, Federico Castellucci. «Είναι λοιπόν λογικό να φανταστούμε μια επιβράδυνση στην αγορά κρασιού μεσοπρόθεσμα, με λιγότερες συναλλαγές σε όγκο και αξία». Συμβουλεύει τους Ιταλούς φορείς να επικεντρωθούν περισσότερο στις εξαγωγικές αγορές, στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες. Στην Ισπανία, ο αντίκτυπος της προς τα κάτω της αναθεώρησης των προβλέψεων συγκομιδής δεν άργησε να έρθει: σε ορισμένες περιοχές βλέπουμε ήδη αύξηση των τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς σταφυλιών και ο διεθνής μεσίτης Ciatti παρατηρεί σταθεροποίηση των τιμών του κόκκινου και του λευκού κρασιού χύμα, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρή αύξηση. Επικαλούμενος τα χαμηλά αποθέματα, ο υπουργός Γεωργίας της Castilla-La Mancha προβλέπει «κερδοφορία για όλους, ειδικά για τους αμπελουργούς».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις