Έρχονται οι μωβ ντομάτες: Γενετικά τροποποιημένες με αντιοξειδωτικά των super foods
Έρχονται οι μωβ ντομάτες: Είναι γενετικά τροποποιημένες με αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα super foods

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποδεχτούν στα τραπέζια των νοικοκυριών τις μωβ ντομάτες. Είναι γενετικά τροποποιημένες σε σχέση με τις κλασικές, προκειμένου να είναι γεμάτες αντιοξειδωτικές ουσίες.

 Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) πρόσφατα υπέγραψε μια αναθεώρηση που θα επιτρέψει στους ανθρώπους στις ΗΠΑ να αγοράσουν σπόρους και να καλλιεργήσουν τη "Big Purple Tomato" που αναπτύχθηκε από το Norfolk Plant Sciences (NPS), ξεκινώντας από το πρώτο μέρος του έτους 2023 .

Οι γενετικά τροποποιημένες μοβ ντομάτες εγκρίθηκαν αφού οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι δεν ήταν πιο ευάλωτες στα παράσιτα από τις κανονικές ντομάτες.

 "Είναι φανταστικό, δεν πίστευα ποτέ ότι θα έπιανα αυτή τη μέρα. Τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μου να φέρω υγιεινές μοβ ντομάτες σε ανθρώπους που ενθουσιάζονται να τις φάνε", είπε η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν, η οποία δημιούργησε τη Big Purple Tomato στο John Innes Center στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μωβ ντομάτες αναπτύχθηκαν από την Mάρτιν και την ομάδα της στο John Innes Center το 2008. Δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας μια σχετικά απλή γενετική τροποποίηση που εκπαίδευσε τα φυτά να παράγουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών, της ισχυρής χρωστικής ουσίας που μπορεί επίσης να βρεθεί φυσικά σε τρόφιμα όπως βατόμουρα, κόκκινο λάχανο και ένα σωρό άλλα τρόφιμα που συχνά αποκαλούνται super foods (υπερτροφές).

Η κόκκινη ντομάτα περιέχει ήδη γονίδια για την παραγωγή ανθοκυανινών, αλλά αυτά δεν "ανεβαίνουν" στα περισσότερα φρούτα. Υπάρχουν επίσης μερικές ποικιλίες ντομάτας με μοβ δέρμα, αν και η σάρκα τους δεν περιέχει υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών.

Για να ενεργοποιήσουν την έμφυτη ικανότητα της ντομάτας να παράγει ανθοκυανίνες, οι επιστήμονες πρόσθεσαν δύο γονίδια από το snapdragon, ένα λουλούδι με έντονα χρώματα που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Όχι μόνο φαίνονται όμορφες, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών συνδέονται με ορισμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλα τα οφέλη και ορισμένοι ερευνητές λένε ότι οι ανθοκυανίνες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Οι γενετικά τροποποιημένες ντομάτες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι είναι μια δύσκολη αγορά για επιστήμονες και επιχειρηματίες. Η δεκαετία του 1990 έφερε το Flavr Savr, μια ντομάτα που τροποποιήθηκε γενετικά για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αυξημένη αντοχή στους μύκητες και ελαφρώς διαφορετική υφή. Ωστόσο μετά από 3 χρόνια η παραγωγή του Flavr Savr σταμάτησε (1997). Ανησυχώντας για το λεγόμενο concept "Frankenfood”, το αμερικανικό κοινό απλώς δεν εκτιμούσε τις γενετικά τροποποιημένες ντομάτες.

Ίσως όμως οι προτιμήσεις να έχουν αλλάξει στο μεταξύ, και οι πολίτες των ΗΠΑ είναι πλέον έτοιμοι για τη μωβ ντομάτα.

Και μία σοναρί αιτίαση: Τα κόκκινα 🍅 είναι πλούσια σε λυκοπένιο το οποίο είναι ισχυρή αντικαρκινική ουσία. Εάν το αντικαταστήσετε με ανθοκυανίνες, την μπλε χρωστική ουσία όπως στα μούρα, είναι απλώς μια προσπάθεια μάρκετινγκ. Επίσης, με τους γονιδιακούς χειρισμούς, δεν είμαστε σίγουροι για τις άλλες ανεπιθύμητες αλλαγές, ως εκ τούτου η ανησυχία για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για τον πληθυσμό της μόλις αρχίζει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις