Επανέρχονται στο προσκήνιο οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες - Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές για το βιοτεχνολογικό σιτάρι
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες - Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές για το βιοτεχνολογικό σιτάρι

ώρες εξαγωγής στον κόσμο έχουν σπαρθεί με γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες, αλλά αυτό δεν ισχύει για το σιτάρι, μια καλλιέργεια που καλλιεργείται κυρίως για ανθρώπινη τροφή, εξήγησε το Reuters σε πρόσφατη έκθεση.

Οι βιοτεχνολογικές ποικιλίες καλαμποκιού και σόγιας, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, βιοκαύσιμα και συστατικά όπως μαγειρικό λάδι, εισήχθησαν το 1996 και σύντομα κυριάρχησαν στις φυτεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στη Βραζιλία και την Αργεντινή, τους κορυφαίους προμηθευτές στον κόσμο.

Ωστόσο, το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ για εμπορικούς σκοπούς λόγω των φόβων των καταναλωτών ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν αλλεργιογόνα ή τοξικές ουσίες σε ένα βασικό προϊόν που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.

Τώρα, οι αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πυροδοτείται από την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να εξαφανίσουν την αντιπολίτευση.

Η αργεντίνικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bioceres αναστατώνει το status quo αναπτύσσοντας γενετικά τροποποιημένο σιτάρι για να αντέχει καλύτερα την ξηρασία, τοποθετώντας τον εαυτό της μπροστά από μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες που εξακολουθούν να κινούνται μακριά.

Επειδή το σιτάρι διαπραγματεύεται σε μια παγκόσμια αγορά, η απειλή διαταραχών του εμπορίου λόγω των φόβων για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα μπορεί να είναι σημαντική, όπως γνωρίζουν καλά οι σιτοπαραγωγοί των ΗΠΑ και του Καναδά.

Πριν από δύο δεκαετίες, η Monsanto Co εργαζόταν για να εμπορευματοποιήσει το σιτάρι που εκτρέφεται για να αντέχει στις επεξεργασίες του ζιζανιοκτόνου Roundup της, αλλά η εταιρεία σταμάτησε αυτή την προσπάθεια το 2004. Οι διεθνείς αγοραστές είχαν απειλήσει να μποϊκοτάρουν το σιτάρι των ΗΠΑ εάν το προϊόν εισαχθεί στην αγορά. Η Monsanto αγοράστηκε από την Bayer AG το 2018.

Το πειραματικό σιτάρι της Monsanto υποτίθεται ότι είχε καταστραφεί ή αποθηκευτεί με ασφάλεια. Ωστόσο, μικρά κομμάτια φυτών σιταριού ανθεκτικά στο Roundup εμφανίστηκαν χρόνια αργότερα σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Όρεγκον το 2013, η Μοντάνα το 2014 και η Ουάσιγκτον το 2016 και το 2019 καθώς και η επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά το 2017.

Τα ευρήματα ώθησαν τους εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, να αναστείλουν τις εισαγωγές σιταριού της Βόρειας Αμερικής έως ότου μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ότι κανένα μη εγκεκριμένο στέλεχος δεν είχε εισέλθει στα εμπορικά κανάλια.

Η στάση απέναντι στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ποικίλλει ανά τον κόσμο. Η Κίνα, ένας κορυφαίος παγκόσμιος αγοραστής σόγιας και καλαμποκιού, επιτρέπει γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες σε εισαγόμενα σιτηρά ζωοτροφών, αλλά μόλις πρόσφατα άρχισε να εγκρίνει γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες για καλλιέργεια.

Η Γερμανία, η έδρα των γίγαντων σπόρων Bayer και BASF, εισάγει γενετικά τροποποιημένη σόγια. Αλλά η εγχώρια αντίθεση στις καλλιέργειες βιοτεχνολογίας είναι αρκετά ισχυρή ώστε αυτές οι εταιρείες να διεξάγουν την έρευνα καλλιεργειών τους στο εξωτερικό.

Η Αυστραλία καλλιεργεί και εξάγει γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι και ελαιοκράμβη και η χώρα τον Μάιο ενέκρινε το βιοτεχνολογικό σιτάρι της Bioceres για χρήση σε τρόφιμα.

Το Μεξικό, μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών αραβοσίτου στις ΗΠΑ, έχει στραφεί προς την άλλη κατεύθυνση, διακόπτοντας τις εγκρίσεις νέων ποικιλιών βιοτεχνολογικών καλλιεργειών και μετακινώντας τη σταδιακή κατάργηση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού μόλις το 2024.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι παραγωγοί και ηγέτες της βιομηχανίας σιταριού έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν τη βιοτεχνολογία για την ενίσχυση της κερδοφορίας του σιταριού και την ελκυστικότητα των αγροτών.

Στο τέταρτο του αιώνα από τότε που εισήχθησαν το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και σόγια, οι φυτείες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13% και 37%, αντίστοιχα, ενώ οι φυτεύσεις σιταριού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 37%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 100 ετών το 2020. στα δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η πλειονότητα των καλλιεργειών βιοτεχνολογίας καλαμποκιού και σόγιας είναι τροποποιημένη για αντοχή στα έντομα και ανοχή στα ζιζανιοκτόνα, χαρακτηριστικά στα οποία ορισμένοι καλλιεργητές σιταριού θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση. Το ανθεκτικό στην ξηρασία σιτάρι της Bioceres, γνωστό ως HB4, προσθέτει ένα άλλο στοιχείο στο μείγμα.

Οι πρόσφατες διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό σίτου έχουν φέρει έναν νέο βαθμό επείγουσας ανάγκης στη συζήτηση για το βιοτεχνολογικό σιτάρι.

Δύο εμπορικοί όμιλοι, η US Wheat Associates και η National Association of Wheat Growers, υποστηρίζουν «την ενδεχόμενη εμπορευματοποίηση» του βιοτεχνολογικού σίτου, σύμφωνα με τους ιστότοπούς τους, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται σχέδια για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών της αγοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις