«Θύμα» του πολέμου και η σταφίδα
«Θύμα» του πολέμου και η σταφίδα

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, το μέλλον του προϊόντος με άμεση ενίσχυση των αγροτών – παραγωγών αλλά και η πλούσια διατροφική του αξία ανά τους αιώνες, ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε εκτενώς κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που υλοποίησε ο δήμος Πύργου, με πρωτοβουλία του δημάρχου, Τάκη Αντωνακόπουλου, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο χώρο όπου πραγματοποιείται το πανηγύρι του Βάραγκα.

Όπως ακούστηκε από αρκετούς ομιλητές της βραδιάς, ένα βασικό προϊόν που μπορεί να αποτελέσει «πυλώνα» οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής της Ηλείας, κινδυνεύει να εξαφανιστεί και πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ένας συλλογικός σχεδιασμός τόσο για την ανάπτυξη του προϊόντος όσο και συνολικά του παραγωγικού τομέα στον Νομό.
                                    
Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να υποστηριχθεί με την δημιουργία νέων αγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, να αποκτήσει «brand name» και μια δυναμική τέτοια που θα εξασφαλίσει την παραμονή του προϊόντος στην ελληνική καλλιέργεια και τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε σήμερα καλλιεργούνται λιγότερα από 100 χιλ. στρέμματα για την παραγωγή της με 20 χιλ. τόνους. Το καθοριστικό πρόβλημα της τιμής όπως διαμορφώνεται σήμερα, οι ραγδαίες αυξήσεις στα εφόδια του πρωτογενούς τομέα, ο εγκλωβισμός του προϊόντος από τις εγχώριες και διεθνείς αγορές τέθηκαν επί τάπητος στις ομιλίες εκπροσώπων όλου του πολιτικού φάσματος.

Βασικοί προσκεκλημένοι-ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Άγγελος Τσιγκρής βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, η Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. – πρώην υφυπουργός, ο Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου, Χρήστος Γιάνναρος, ο ιστορικός – οικονομολόγος, Διονύσιος Τραμπαδώρος και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος. Τον συντονισμό έκανε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για την καλλιέργεια της σταφίδας στην περιοχή και τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της. Μετά την εισήγηση του δημάρχου Πύργου ακολούθησαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων βουλευτών όπου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη μεγάλη διατροφική αξία της σταφίδας, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, την αδικία που έχει υποστεί η σταφίδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, για να καταλήξουν σε προτάσεις συνεταιριστικής μορφής και οικονομικής ενίσχυσης μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η τιμή άμεσο ερώτημα προς επίλυση

Στη σύνοψη των συμπερασμάτων που βγήκαν από τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι: «Το καθοριστικό και οξυμένο πρόβλημα είναι το θέμα της τιμής της σταφίδας. Αυτό είναι το άμεσο ερώτημα προς επίλυση. Πρέπει τώρα να απαντήσουμε στο πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας που βιώνει φέτος ο παραγωγός. Η άμεση λύση είναι η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών. Πώς, με τροπολογία και παρέμβαση να εξαντληθεί η δυνατότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης και αντιρροπιστικής απόδοσης του απολεσθέντος εισοδήματος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά».

Να σημειωθεί ότι την ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων, αρκετοί αγρότες της περιοχής, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Πύργου, Γιάννης Πλεμμένος και Μαρίνος Αχτύπης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Στάθης Καννής, η γ.γ. του δήμου Ήλιδας, Νίκη Κοκκαλιάρη, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ήλιδας, Μάικ Αμπου Χάντμπα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μανδαράκης και Παύλος Αθανασόπουλος, ο πρώην βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Βάλαρης, ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ερύμανθος, Νίκος Κοτσώνης κ.α.

Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
«Σήμερα η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας εν μέσω της κρίσης στηρίζει απευθείας το εισόδημα 15 χιλ. οικογενειών σταφιδοπαραγωγών. Σήμερα καλλιεργούνται λιγότερα από 100 χιλ. στρέμματα για την παραγωγή της με 20 χιλ. τόνους. Πρέπει να μιλήσουμε για ένα σχέδιο που θα καταστήσει την Ηλεία ξανά έναν χώρο που θα έχει το δικό του ονοματεπώνυμο στις παγκόσμιες αγορές. Το δικό του ονοματεπώνυμο σε αυτό που παράγει».

Άγγελος Τσιγκρής, βουλευτής Αχαΐας ΝΔ
«Το προϊόν της σταφίδας είναι ο μέγιστος διατροφικός αντιοξειδωτικός για τον οργανισμό μας θησαυρός που παράγεται εδώ στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τον Νομό Μεσσηνίας. Να ανοίξουμε νέες αγορές. Χρειάζεται άμεση στήριξη ο παραγωγός. Από την άλλη τα αμπέλια είναι παλιά. Έχουν λίγο χρόνο ζωής. Για να μπορέσει το προϊόν να επιβιώσει στο μέλλον χρειάζεται αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».

Θεοδώρα Τζάκρη, πρώην υφυπουργός
«Τα μέτρα που λήφθηκαν δείχνουν ότι ο αγρότης παλεύει μόνος του και δεν έχει στηριχθεί αποτελεσματικά. Αν θέλουμε να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον αγρότη να το νιώσει στην τσέπη του χρειάζονται οριζόντια μέτρα διαρθρωτικής φύσης. Προτείνουμε μέτρα για την ανακατεύθυνση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης, την θέσπιση του προγράμματος εξοικονομώ, την ενίσχυση της ρευστότητας και την ενίσχυση των πιστώσεων για μικρές επιχειρήσεις και αγρότες».

Διονύσιος Τραμπαδώρος, ιστορικός – οικονομολόγος
«Η ίδρυση του μουσείου σταφίδας θα πρέπει να γίνει στον Πύργο διότι κατά τη σταφιδική κρίση του 1892-1893 η περιοχή εκείνη που δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση ήταν η Ηλεία. Η άλλη πρόταση είναι ότι ιδανικότερος χώρος είναι το ινστιτούτο του ΑΣΟ. Επίσης η οικονομική σημασία της κορινθιακής σταφίδας στον αγώνα του 1821 είναι ενδιαφέρουσα καθώς χρηματοδότησε τον αγώνα το προϊόν».

Γιάννης Κουτσούκος, πρώην υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης
«Τα προβλήματα της σταφίδας τα έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές. Βρισκόμαστε σε νέα πιο σύνθετα προβλήματα και χρειάζεται μια νέα ποιοτική προσέγγιση και καινούργιο συλλογικό αφήγημα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το προϊόν ζωντανό».

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Τώρα είναι η ώρα και των πράξεων αλλά και της συνένωσης των δυνάμεων. Είναι πολύ σημαντικό που βλέπουμε εκπροσώπους από όλα τα κόμματα που ενώνουν αγωνίες και είμαι σίγουρος ότι θα ενώσουν και δυνάμεις πάνω σε έναν κοινό στόχο: Να μείνουν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες, να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας».

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά όχι μόνο στην τοπική οικονομία αλλά στην οικονομία ολόκληρης της χώρας. Οι παραγωγοί χρειάζονται βοήθεια από την οργανωμένη πολιτεία, χρειάζονται συνεργατικά σχήματα – ομάδες παραγωγών – συνεταιρισμοί που θα λειτουργήσουν επαγγελματικά και θα προωθήσουν και θα προβάλλουν το προϊόν».

Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ
«Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες οφείλονται στους νόμους της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος των μεγαλοεμπόρων, των βιομήχανων, των εφοπλιστών, των τραπεζών και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών διατροφικών αναγκών».

Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ
«Το εισόδημά μας συρρικνώνεται διότι το κόστος της καλλιέργειας έχει αυξηθεί σχεδόν στο 100%. Όσοι έχουμε απομείνει παράγουμε ένα προϊόν άριστης ποιότητας, μεγάλης διατροφικής αξίας το οποίο έχει έντονη εξαγωγική δυνατότητα και δεν καλύπτει τις ανάγκες της ίδιας της χώρας γιατί έχει μειωθεί η παραγωγή. Το προϊόν είναι υπό διωγμό».

Πηγή: Patrisnews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις