Η παραγωγή λυκίσκου στη Ε.Ε. μειώνεται κατά 22% το 2022

Πτώση 22% (106.000 τόνοι) κατέγραψε η φετινή παραγωγή λυκίσκου στη Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία μελών της Copa και Cogeca αλλά της Διεθνούς Συνέλευσης Καλλιεργητών Λυκίσκου.

Οι δυσμενής καιρικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού είχαν ως αποτέλεσμα μείωση κατά 28,2% στην παραγωγή αρωματικού λυκίσκου σε σχέση με το περασμένο έτος, με τη φετινή παραγωγή να φτάνει τους 64.338 τόνους στην Ε.Ε.

Η Γερμανία, η οποία αποτελεί και τον κύριο παραγωγό λυκίσκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είδε τις αποδόσεις της να είναι χαμηλότερες από το 2021 (-28,6% για το λυκίσκο και -40,3% για το άλφα οξύ) λόγω της ξηρασίας και της ζέστης.

Η παραγωγή λυκίσκου στην Τσεχία μειώθηκε σχεδόν στο μισό (-48,3%). Η μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν αποτέλεσμα των ξηρασιών και των υψηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν την ποικιλία Saaz, η οποία αντιπροσωπεύει και το 83% της συνολικής έκτασης λυκίσκου στη χώρα.

Στην Πολωνία, οι ξηρασίες και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασία αλλά και η μειωμένη χρήση λιπασμάτων, εξαιτίας του υψηλού κόστους, προκάλεσαν πτώση των αποδόσεων κατά 7,7%. Η παραγωγή α-οξέων παρουσίασε μικρή αύξηση 1,3%.

Σε Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία και Σλοβακία η παραγωγή λυκίσκου μειώθηκε λόγω των καιρικών φαινομένων τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ποσότητες του άλφα οξέος που παράγονται μειώθηκαν κατά 29%, 6,9%, 15% και 50% αντίστοιχα.

Τέλος, σε Σλοβενία, Ισπανία, Αυστρία και Βουλγαρία σημειώθηκε αύξηση στις αποδόσεις του λυκίσκου κατά 3,8%, 4,5%, 14,2% και 9,4% κατά τη φετινή χρονιά. Στις δυο πρώτες χώρες καταγράφηκε παρόμοια αύξηση στην παραγωγή λυκίσκου κατά 3,5% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ στην Αυστρία μειώθηκε κατά 10,8%, με τις αποδόσεις στη Βουλγαρία να παραμένουν σταθερές. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις