Μειωμένες οι εκτάσεις ζαχαρότευτλων έως το 2032

Η συνολική έκταση ζαχαρότευτλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί σε 1,45 εκατομμύρια εκτάρια έως και το 2032 σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλεται στην έλλειψη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων έναντι των απαγορευμένων φυτοϋγειονομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα ορισμένοι καλλιεργητές να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Η έλλειψη αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων έχει προκαλέσει επίσης σημαντική επιβράδυνση στις αποδόσεις στα ζαχαρότευτλα τα τελευταία χρόνια.

Μεσοπρόθεσμα, η μέση απόδοση των ζαχαρότευτλων  στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 73,5 τόνους/εκτάριο.

Αποτέλεσμα της μείωσης της έκτασης καλλιέργειας των τεύτλων και των σταθερών αποδόσεων, η παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να μειωθεί αργά, από μέσο όρο 15,8 Mt το 2023-2025 σε 15,5 Mt το 2030.

Μέρος της μείωσης της παραγωγής ζάχαρης στην Ε.Ε. αναμένεται να αντισταθμίσει η αυξημένη παραγωγή ισογλυκόζης, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από τους 580.000 τόνους σήμερα στους 750.000 τόνους έως το 2032.

Η κατανάλωση ζάχαρης στη Ε.Ε. μειώνεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια κυρίως επειδή οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο υγιεινά υποκατάστατα. Δεδομένης της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού της Ε.Ε. και της συνεχιζόμενης πτωτικής τάσης της κατά κεφαλής κατανάλωσης ζάχαρης, η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ζάχαρης προβλέπεται να μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 0,6% ετησίως και να φτάσει τους 15,5 Mt. το 2032.

Καθώς η κατανάλωση ζάχαρης αναμένεται να μειωθεί ταχύτερα από την παραγωγή, οι εξαγωγές ζάχαρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανόν να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα, ενώ οι εισαγωγές να μειωθούν. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις