Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις αμυγδαλοκαλλιέργειες

 

Οι τοπικοί παραγωγοί έχουν παρατηρήσει ότι οι θερμότερες ημέρες μέσα στον χειμώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν ως αποτέλεσμα τα άνθη της αμυγδαλιάς να ανθίζουν πρώιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δένδρα να διατρέχουν τον κίνδυνο να χτυπηθούν από όψιμο παγετό και τη σοδειά να καταστραφεί εντελώς.

Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αμυγδάλων στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ) και μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων του σπόρου. Έτσι, μια κακή συγκομιδή μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εξηγεί ο Enrique Salvo Tierra, καθηγητής βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα.

"Τα τελευταία χρόνια, έχουμε εντοπίσει ότι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η άνθηση της αμυγδαλιάς έρχεται πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Άρα αυτά τα λουλούδια ανθίζουν, οι καρποί γεννιούνται, και διατρέχουν δύο θεμελιώδεις κινδύνους, που έχουν δημιουργηθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη."

«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι μπορεί να έρθει παγετός, κάτω από τους 4°C, που καταστρέφει το άνθος και συνεπώς την ανάπτυξη του καρπού», λέει.

Δεύτερον, τα λουλούδια εμφανίζονται ασυγχρονισμένα με τους επικονιαστές. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς ο καρπός δεν θα σχηματιστεί αν δεν επικονιαστούν τα άνθη.

«Η ανθοφορία προωθεί τόσο πολύ που δεν καταφέρνουν να κρατηθούν μέχρι να εμφανιστούν επικονιαστές, είτε είναι σκαθάρια, είτε πεταλούδες ή το πιο σημαντικό: μέλισσες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις