Ασθένειες σε ροδακινιά- νεκταρινιά- δαμασκηνιά- κερασιά- βυσσινιά

Α. ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ - ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

1. ΩΙΔΙΟ

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος της πτώσης των πετάλων μέχρι να αρχίσει η σκλήρυνση του πυρήνα, είναι καθοριστικό για την ασθένεια.

Διαπιστώσεις: Η ασθένεια ευνοείται από την ύπαρξη υγρασίας – δροσιάς τη νύχτα και θερμής ημέρας και προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους οφθαλμούς, τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς προκαλώντας αρχικά χλωρώσεις και νέκρωση των ιστών στο τέλος. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ασθένεια.

Οδηγίες: Την κρίσιμη περίοδο τα δένδρα πρέπει να είναι προστατευμένα με εγκεκριμένα σκευάσματα. Στα νεκταρίνια και στις ευπαθείς ποικιλίες ροδακινιάς, θα χρειαστεί επαναληπτική επέμβαση, ανάλογα με την υπολειμματική διάρκεια του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί.

2. ΑΦΙΔΕΣ

Οδηγίες: Στους οπωρώνες που μετά από έλεγχο διαπιστώνονται προσβολές και οι πληθυσμοί των αφίδων δεν μπορούν να ελεγχθούν από τα ωφέλιμα έντομα, να γίνεται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα. Επισημαίνεται ότι οι αφίδες είναι φορείς ιώσεων.

3. ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ

Οδηγίες: Πρέπει να γίνετε ενδελεχείς έλεγχος των οπωρώνων. Ενδεικτικά σημεία για προσβολή είναι οι λαίμαργοι βλαστοί της βάσης και η αυτοφυής βλάστηση. Σε οπωρώνες που μετά από έλεγχο διαπιστωθούν προσβολές (περισσότερες από 5 κινητές μορφές σε 5 φύλλα σε δείγμα 50 φύλλων) , να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Β. ΚΕΡΑΣΙΑ – ΒΥΣΣΙΝΙΑ

1. ΜΟΝΙΛΙΑ

Οδηγίες:

- Ο βροχερός καιρός ευνοεί τις πρωτογενείς μολύνσεις.

-Καθ όλη τη διάρκεια της άνθησης τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα από την μονίλια με εγκεκριμένα σκευάσματα.

- Προληπτικά συστήνετε ο καθαρισμός και η καταστροφή των κλάδων που φέρουν έλκη καθώς έτσι μειώνονται οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

-Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις