Ψεκασμός για την  αντιμετώπιση ασθενειών στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς

Μετά από επισκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε αμυγδαλεώνες της Π.Ε. Σερρών, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα, συνιστάται η διενέργεια ψεκασμού με κατάλληλο σκεύασμα για την προστασία της νεαρής βλάστησης από τις ασθένειες της φώμοψης και της βακτηριακής κηλίδωσης που ευνοούνται ιδιαίτερα από τις επικρατούσες συνθήκες.

Η ασθένεια της ψώμοψης (φουζίκοκο) που οφείλεται στο μύκητα Phomopsis amygdali, προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές, ιδιαίτερα με υγρό καιρό κυρίως στην ποικιλία φυρανιά (Ferragnes) που είναι ευαίσθητη, ενώ η ποικιλία Τexas είναι ανθεκτική. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή του περιλαμβάνει την απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών ιστών κατά τη διάρκεια του χειμερινού κλαδέματος, ενώ συνιστάται ψεκασμός κατά το στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών και στη συνέχεια κάθε φορά που επικρατούν βροχοπτώσεις και υγρός καιρός.

Η ασθένεια της βακτηριακής κηλίδωσης που εντοπίστηκε πρόσφατα στην περιοχή μας, οφείλεται στο βακτήριο Xanthomonas arboricola pv pruni και προσβάλλει εκτός από την αμυγδαλιά και όλα τα καλλιεργούμενα πυρηνόκαρπα. Η αντιμετώπισή της στηρίζεται στην απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών που παραμένουν μουμιοποιημένοι επάνω στο δέντρο και στην εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών, όταν επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του παθογόνου.

Η επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους. Τέλος, η εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τους κατόχους πιστοποιητικού γνώσης της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων τηρώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης σύμφωνα με την ετικέτα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις