Όλα όσα θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες της Ηλείας στην καλλιέργεια της ελιάς
Όλα όσα θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες της Ηλείας στην καλλιέργεια της ελιάς

Ωστόσο, όπως κάθε καλλιέργεια, έτσι και αυτή έχει αδύναμα σημεία και σε περίπτωση που προσβληθεί η ζημιά στο σπόρο είναι ανεπανόρθωτη και σίγουρα επηρεάζεται και η τιμή του προϊόντος.

Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις είναι βασικής σημασίας για την ελιά, μιας και αυτές ευθύνονται για όλες τις μολύνσεις της καλλιεργητικής περιόδου. Τα συμπτώματα του κυκλοκονίου γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων – «μάτι παγωνιού». Ο μύκητας προσβάλλει επίσης τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.


Γλοιοσπόριο ή Παστέλα ή Ανθράκωση

Προκαλείται από το παθογόνο Gloeosporium olivarum syn. Colletotrichum clavatum. Ενδημεί στη δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στο Ιόνιο εξαιτίας των υψηλότερων βροχοπτώσεων, των ήπιων σχετικά θερμοκρασιών και της υψηλής σχετικής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Οι συνθήκες της ανοιξιάτικης περιόδου είναι ευνοϊκές για μολύνσεις και από τα δύο παθογόνα. Ιδιαίτερα για το κυκλοκόνιο. Συνιστάται η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο ασθενειών με 1- 2 προληπτικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα με προληπτική ή/ και θεραπευτική δράση (στη 2η περίπτωση μετά από μολυσματική βροχόπτωση), σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και το αργότερο στο κρόκιασμα ανθέων.

Καλοκόρη

Η καλοκόρη τρέφεται με τα άνθη και προκαλεί κυρίως οφθαλμόπτωση και πτώση ανθών. Ωστόσο, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα κατά τόπους και κατά χρόνους με αποτέλεσμα η ζημιά από την πτώση των οφθαλμών και των ανθών να σημειώνεται ορισμένες φορές είτε σε ευρύτερες περιοχές, είτε σε ορισμένους ελαιώνες, είτε ακόμα σε ορισμένα δένδρα ενός ελαιώνα. Αυτήν την εποχή, πυκνοί πληθυσμοί προνυμφών βρίσκονται σε ποώδη ζιζάνια (πχ. παριετάρια, τσουκνίδα, σινάπι, αγριοσέλινο, γαλατσίδα).

Συνιστάται η εβδομαδιαία παρακολούθηση των πληθυσμών του εντόμου με τινάγματα κλάδων ελιάς σε φύλλα χαρτιού, από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ανθοφόρου οφθαλμού και μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της ταξιανθίας (στάδιο μούρου).

Πυρηνοτρήτης

Η πτήση του εντόμου ξεκίνησε σε όλες τις περιοχές το Β’ 10ήμερο του Απριλίου, οι συλλήψεις στις παγίδες είναι πολύ υψηλές και παρατηρείται απότομη αύξηση των συλλήψεων του εντόμου στις παγίδες παρακολούθησής του.

Καταπολέμηση κατά των προνυμφών της ανθόβιας γενιάς συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού του πυρηνοτρήτη ή σε χρονιά μικρής ανθοφορίας, με εφαρμογή του εντομοκτόνου μόλις εμφανιστούν τα πρώτα ανοικτά άνθη (να έχουν ανοίξει το 5- 25% των ανθέων).

Πηγή:patrisnews.com

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις