Λιγότερα 800.000 εκτάρια καλαμποκιού το 2023 στην Ε.Ε.

Για σημαντική πτώση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο το γαλλικό δίκτυο παραγωγής σπόρων καλαμποκιού, Maize.

Αυτή η πτωτική τάση φαίνεται να συνδέεται με την πτώση ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειας καλαμποκιού, με την πτώση των τιμών πώλησης αλλά και την αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και από την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτοί οι παράγοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Maize, κατευθύνουν τους παραγωγούς στην καλλιέργεια άλλων, ανταγωνιστικών ειδών, όπως η ελαιοκράμβη, το σιτάρι και το κριθάρι, στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Συνεπώς, σύμφωνα με την Maize, οι εκτάσεις καλαμποκιού στην Ε.Ε. θα φτάσουν τα 14,1 εκατομμύρια εκτάρια, καταγράφοντας πτώση 6% ή τουλάχιστον 800.000 εκτάρια λιγότερα σε σύγκριση με το 2022.

Στη Νότια Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας η καλλιεργούμενη έκταση καλαμποκιού θα μειωνόταν κατά 10% στην Ιταλία και 6% στην Ισπανία. Στην Κεντρική Ευρώπη η μείωση υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 5% στην Πολωνία, και τουλάχιστον 10% στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία.

Ελαφρά μείωση θα καταγράψουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Γερμανία, ενώ στη Γαλλία θα μειωθεί κατά 8-10%.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειωμένες κατά 25% θα είναι οι εκτάσεις καλαμποκιού στην Ουκρανία, κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων. Ελαφρά μειωμένες θα είναι οι εκτάσεις καλαμποκιού στη Ρωσία και τη Σερβία, ενώ σταθερή θα είναι στη Λευκορωσία.

Τέλος, μεγάλη αύξηση θα σημειώσουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις καλαμποκιού στην Τουρκία το 2023, οι οποίες θα αντικαταστήσουν αυτές του βάμβακος, οι οποίες έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικές. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις