Βαμβάκι: Μειωμένη κατά 10% η καλλιεργούμενη έκταση στην Κίνα

Η παραγωγή βαμβακιού στην Κίνας θα μπορούσε να μειωθεί φέτος, αφού ο ψυχρός καιρός καθυστέρησε τη σπορά και έβλαψε τα φυτά σε ορισμένες περιοχές και η έκταση μειώθηκε καθώς ορισμένοι αγρότες ακολούθησαν τις κυβερνητικές συμβουλές και στράφηκαν στα σιτηρά.

Η συγκομιδή μπορεί να μειωθεί έως και 1 εκατομμύριο τόνους από πέρυσι, σύμφωνα με τον Guo Chao, γενικό διευθυντή της Hebei Xingyu Textile Material Co., μεγάλου εμπόρου και μεταποιητή βαμβακιού. Εάν πραγματοποιηθεί, αυτό θα αντιπροσώπευε μείωση άνω του 15% από την παραγωγή περίπου 6 εκατομμυρίων τόνων το 2022.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς βαμβακιού. Οποιοδήποτε έλλειμμα στην παραγωγή θα μπορούσε δυνητικά να τονώσει τις αγορές ξένου βαμβακιού, αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια αδύναμη προοπτική για τη ζήτηση καθώς οι εξαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο υπερβολικά κρύος καιρός κατέστρεψε τη σοδειά βαμβακιού στην κύρια παραγωγική περιοχή της Xinjiang, ακριβώς τη στιγμή που οι τοπικές κυβερνήσεις ενθάρρυναν τους αγρότες να στραφούν στην καλλιέργεια σιτηρών στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι αγρότες βαμβακιού σε ορισμένες περιοχές κλήθηκαν να φυτέψουν σιτηρά σε ποσοστό έως και 10% της γης τους, σύμφωνα με τη Mysteel, μια εταιρεία συμβούλων εμπορευμάτων στην Κίνα, και η εταιρεία προβλέπει πτώση 10% στην έκταση βαμβακιού από πέρυσι.

Ωστόσο, η καλλιέργεια έχει χρόνο να ανακάμψει. Οι πιο ηλιόλουστες και θερμότερες συνθήκες αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να βελτιώσουν τις προοπτικές, αν και η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς είναι σταθερή, δήλωσε ο Guo. Η φύτευση ξεκινά κανονικά στις αρχές Απριλίου και σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, σχεδόν το 90% της καλλιέργειας του Σιντζιάνγκ έχει σπαρθεί.

Ο ακραίος καιρός από την ξηρασία μέχρι το κρύο τις τελευταίες εβδομάδες έχει ταράξει τα πάντα, από μήλα μέχρι καουτσούκ και βαμβάκι στην Κίνα. Οι θερμοκρασίες ήταν τόσο χαμηλές στις περιοχές με βαμβάκι που οι αναδυόμενες καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές και οι χαλαζοπτώσεις απλώς επιδείνωσαν τον αντίκτυπο, είπαν έμποροι και αναλυτές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις