Ασθένειες στην πατάτα

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις επιτρέπει τη δημιουργία ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών για προσβολές και την ανάπτυξή του παθογόνου.

Συστάσεις: Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι κυρίως προληπτική.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις. Ο καιρός ευνοεί προσβολές σε όλες τις πεδινές περιοχές (βλ. γραφήματα). Συστάσεις: Συνιστάται η έναρξη των επεμβάσεων.

ΦΘΟΡΙΜΑΙΑ - ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ - ΑΦΙΔΕΣ

 Διαπιστώσεις: Η πτήση της φθοριμαίας έχει ξεκινήσει από τα μέσα του Απριλίου με ακατάστατες και χαμηλές συλλήψεις. Συστάσεις: Εφαρμογές εντομοκτόνων σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπεύθυνου γεωπόνου.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Επιλογή από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα σκευάσματα στην βάση φυτοπροστατευτικών προϊόντων του Υπουργείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις