Βροχή και υγρασία καταστρέφουν καλλιέργειες σιτηρών στην Κίνα

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκαλέσει οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις και η υψηλή υγρασία σε περιοχές παραγωγής σιτηρών στην Κίνα.

Το σιτάρι έχει επίσης μολυνθεί από φλύκταινα, το οποίο ενέχει υψηλότερους κινδύνους τοξινών και περιορίζει τις εφαρμογές τελικής χρήσης, όπως το ψήσιμο.

Εκατομμύρια τόνοι μη συγκομισμένου σιταριού έχουν επηρεαστεί από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας – η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής σιταριού της ασιατικής χώρας.

Η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή και παραγωγός σιταριού στον κόσμο και οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή για να θρέψουν τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της, ιδιαίτερα ενόψει της παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιοτήτων που επηρεάζουν τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ma Wenfeng, ανώτερος αναλυτής της Beijing Orient Agribusiness Consultancy, εκτίμησε ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σίτου (44,8 δισεκατομμύρια λίβρες) σίτου έχουν επηρεαστεί από τη δυνατή βροχόπτωση. Είπε επίσης ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες επειδή το κατεστραμμένο σιτάρι θα απορριφθεί από τις εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων και πιθανότατα θα καταλήξει ως ζωοτροφή.

Η εθνική παραγωγή σιταριού αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 137,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι εισαγωγές σιταριού, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση σε 9,96 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πέρυσι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις