Επανασπορά βαμβακιού: Πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Η επανασπορά στο βαμβάκι είναι μια δύσκολη απόφαση η οποία πριν ληφθεί θα πρέπει πρώτα να επανεξετασθούν οι παρακάτω 5 παράγοντες:

1. Είναι η μέση φυτική πυκνότητα της καλλιέργειας μέσα στα αποδεκτά όρια;
2. Τί ποσοστό επί τοις εκατό του συνολικού χωραφιού έχει κενά μεγαλύτερα από το 1 μέτρο;
3. Ποιά είναι η κατάσταση της υγείας των εναπομεινάντων φυτών και των ριζών τους;
4. Τί λέει το ημερολόγιο της καλλιέργειας;
5. Σε τι ποσοστό αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή από μία καθυστερημένη επανασπορά;

Αξιολογώντας την υπάρχουσα κατάσταση θα πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν ότι η βέλτιστη πυκνότητα των βαμβακόφύτων/στρέμμα είναι 25.000-50.000.

Σε διάφορα σημεία του χωραφιού μετράμε τον αριθμό φυτών στο μήκος της γραμμής σποράς και το πολλαπλασιάζουμε με το 1.000 για να προσδιορίσουμε τον αριθμό των φυτών/στρέμμα οπότε και αποφασίζουμε βάσει αποτελέσματος.

Σαφώς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλους παράγοντες όπως την περιοχή της καλλιέργειας και την ποικιλία. Το κατώτερο όριο της πυκνότητας των φυτών συνήθως θεωρούνται τα 20.000 φυτά/στρέμμα.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αξιολογήσουμε της κατάσταση της καλλιέργειας γενικότερα. Τα φυτά τα οποία θα κοπούν κάτω από την κοτυληδόνα δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν, φυτά με μωλωπισμούς επίσης μπορεί να μην αναρρώσουν.

Από την άλλη, φυτά με βιώσιμα άνθη και ολόκληρα φύλλα ή μερικώς κατεστραμμένα φύλλα, έχουν αρκετές πιθανότητες για επανάκαμψη. Οι κακές καιρικές συνθήκες (συννεφιασμένες, δροσερές και υγρές ημέρες) μπορεί να προκαλέσουν φθορές σε κατεστραμμένα ή μολυσμένα φυτά, ακόμη και μετά από ζέστη και ηλιοφάνεια.

Οι καλλιεργητές είναι σημαντικό να ελέγξουν και το ριζικό σύστημα της καλλιέργειας. Οι μαύρες - υδαρείς ρίζες υποδεικνύουν ότι υπάρχει ασθένεια. Στην περίπτωση που είναι άθικτες και με σκληρό το περίβλημά τους, η επιβίωση και ανάκαμψή τους είναι πολύ πιθανές.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης της κατάστασης της καλλιέργειας για 2-3 ημέρες, καλών όμως συνθηκών ανάπτυξης, μετά την αρχική βλάβη μπορεί να δώσει μια καλύτερη ένδειξη για τον αριθμό των φυτών που θα επιβιώσουν.

Το βαμβάκι έχει μια απίστευτη ικανότητα να ανακάμπτει από αντίξοες συνθήκες.

Ανατρέξτε στο ημερολόγιο αγρού της καλλιέργειας. Μία καθυστερημένη σπορά θα έχει ως αποτέλεσμα μία μειωμένη ποιότητα ινών και μία καθυστερημένη συγκομιδή, αυξημένο κόστος συγκομιδής και μειωμένες αποδόσεις.

Το ημερολόγιο θα επηρεάσει επίσης την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας.

Οι πρώιμες ποικιλίες θα δώσουν καλύτερα αποτελέσματα σε μία περιοχή σύντομης καλλιεργητικής περιόδου λόγω ακριβώς της όψιμης σποράς.

Κάνουμε λοιπόν επανασπορά εάν η μέση μείωση της απόδοσης της καλλιέργειας λόγω των 3 πρώτων προαναφερθέντων παραγόντων είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη μείωση λόγω του πέμπτου παράγοντα.

Επίσης, λαμβάνουμε υπ’όψιν ότι η επανασπορά δε θα γίνει κάτω από ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ούτε πως θα προκύψουν ομοιόμορφες σειρές βαμβακόφυτων.

Η μειωμένη απόδοση λόγω των μεγάλων κενών αναμένεται να έχει μία μείωση του 50% διότι οι σειρές σε κάθε πλευρά μπορούν να αντισταθμίσουν ένα μέρος του χώρου.

Άλλοι δευτερεύοντες παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν:
* Τα χωράφια στα οποία είχαν εφαρμοσθεί προ της επανασποράς ζιζανιοκτόνα, θα πρέπει να έχουν διαφορετική μεταχείριση τώρα. Μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί η επιφάνεια της σποροκλίνης για την απομάκρυνση επιβλαβών και υψηλών συγκεντρώσεων των ζιζανιοκτόνων.

* Εάν τελικά γίνει η επανασπορά, θα πρέπει να καταστραφούν τα οποιαδήποτε παλιά φυτά τα οποία θα ωριμάσουν διαφορετικά και θα ανταγωνίζονται τα καινούρια φυτά.

* Η ποικιλία του βαμβακιού θα πρέπει να επιλεγεί με βάση τις υπάρχουσες και τοπικές συνθήκες ανάπτυξης και θα πρέπει αυτή να ακολουθεί τις συνήθειες της αρχικής φύτευσης.

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας συνυπολογισμού είναι και το κόστος της επανασποράς:
 Σπόρος
 Καύσιμη ύλη
 Φθορά χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού
 Εργατικά
 Αγροτικά εφόδια

Από τη στιγμή που θα κριθεί απαραίτητη η επανασπορά της καλλιέργειας, συνεχίζεται η χρήση των απαραίτητων φυτοφαρμάκων κατά περίπτωση.

Στην περίπτωση έντονων και πολλών βροχοπτώσεων, πρόσθετα μέτρα προφυτρωτικής ζιζανιοκτονίας είναι απαραίτητα.

Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, κατάλληλες ποικιλίες για επανασπορά είναι οι πρώιμες ποικιλίες βαμβακιού με χαρακτηριστικά παραδείγματα ποικιλιών που πληρούν τις προϋποθέσεις, ποικιλίες του σποροπαραγωγικού οίκου Σπύρος Ανδριώτης με τα εμπορικά ονόματα, DP332 και DP396.

Πηγή: log.farmacon.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις