Οδηγός φυτοπροστασίας της καλλιέργειας βαμβακιού

1 Στόχοι

1.1 Απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα των φυτών στα αρχικά στάδια, για μία επιτυχή συνέχεια, και καταρτίστηκε από την ΔΑΟΚ Πέλλας Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ.

1.2 Αφορά το στάδιο από το φύτρωμα μέχρι τον σχηματισμό των πρώτων χτενιών .

1.3 Στόχος είναι ο παραγωγός να έχει επαρκή ενημέρωση για τα προβλήματα που αναμένονται στο στάδιο αυτό και να είναι σε θέση, με την συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί, (συνιστάται να περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα), να μπορεί να κρίνει την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας.

2 Διαπιστώσεις

2.1 Η φύτευση πραγματοποιήθηκε κανονικά και έληξε τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαΐου. Οι καιρικές συνθήκες τις αμέσως επόμενες ημέρες με συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις  καθημερινά , δημιούργησαν τεράστια προβλήματα φυτρώματος σε όλες τις περιοχές. Αποτέλεσμα είχαμε επανασπορές περίπου στο 80% των χωραφιών και σε περιοχές του βάλτου Γιαννιτσών, πολλά χωράφια χρειάστηκε και τρίτη επανασπορά. Το προβληματικό φύτρωμα είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση ανάπτυξης . Οι έντονες βροχές (μπόρες) που συνεχίζονται εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα και οι βαμβακοπαραγωγοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι .

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο πρώτο βλαστικό στάδιο , σχεδόν στα τέσσερα πραγματικών φύλλων ανάλογα με την περιοχή.

2.2 Διαπιστώθηκε πολύ μικρός αριθμός ωφέλιμων φυσικών εχθρών (πασχαλίτσες) ..Στις περισσότερες περιοχές έγιναν ψεκασμοί για αφίδες(ψείρες) .

 

3 Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές.

3.1 Κατά την πρώτη βλαστική περίοδο που περιλαμβάνει τις (6) πρώτες βδομάδες τα έντομα που προσβάλλουν το νεαρό βαμβάκι είναι κυρίως :Θρίπες, αφίδες, τετράνυχος που  προκαλούν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου προσβολές στα νεαρά φυτά, όπως συστροφές φύλλων, κατσάρωμα, φυλλόπτωση, σχισίματα κλπ, αλλά φαίνεται ιστορικά ότι τα φυτά ανακάμπτουν γρήγορα και δεν απαιτείται χημική επέμβαση με εντομοκτόνα η οποία κατά κανόνα πρέπει να αποφεύγεται αυτήν την περίοδο.

3.2 Στις περιοχές που είχαμε ή θα έχουμε υψηλές βροχοπτώσεις βασικό μέλημα θα είναι η εφαρμογή μηχανικού σκαλίσματος , μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες του αγρού . Σκοπός είναι ο καλός αερισμός του ριζικού συστήματος , για την αποφυγή σηψιρριζιών .

3.3 Παρακολούθηση καλλιέργειας

α Οι βαμβακοκαλλιεργητές να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους

β Οι παραγωγοί πρέπει να αποφεύγουν τους προληπτικούς ψεκασμούς. Αυτοί οι ψεκασμοί επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής .

4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

4.1 Γενικά οι όποιοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει πίεση προσβολής και μόνο όταν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο χωράφι διαπιστωθούν ότι τα έντομα εχθροί υπερβαίνουν τα ελάχιστα όρια παρουσίας .

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ωφέλιμα έντομα μπορούν να ελέγξουν τις προσβολές από τα παθογόνα άρα τυχόν επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Αν υπάρξει ανάγκη ψεκασμών, είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιλογή σκευασμάτων που να είναι ασφαλή για τα ωφέλιμα. Άκαιροι και άσκοποι ψεκασμοί την περίοδο αυτή συνήθως οδηγούν σε έξαρση των προβλημάτων και όχι σε περιορισμό τους.

4.2 Επιλέγουμε λοιπόν κατά περίπτωση βιολογικά φάρμακα ή φάρμακα που να είναι χαμηλής τοξικότητας για τα ωφέλιμα και για τις μέλισσες..

Υποχρέωση των χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα ,και να καταγράφουν στο ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις