Ουκρανία: Μειωμένη κατά  30-40% η έκταση σιτηρών με εντυπωσιακές αποδόσεις

Η συγκομιδή σιταριού της Ουκρανίας παράγει εντυπωσιακές αποδόσεις, αλλά με λιγότερα εκτάρια που φυτεύτηκαν ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, δεν θα υπάρξει ρεκόρ για τη συνολική χωρητικότητα φέτος.

Οι αποδόσεις στοχεύουν να είναι από τις υψηλότερες που έχει αναπτυχθεί η Ουκρανία, αλλά η συνολική έκταση σίτου είναι 30-40% μειωμένη, είτε επειδή η γη είναι κατεχόμενη από ρωσικές δυνάμεις είτε επειδή δεν είναι ασφαλής η καλλιέργεια λόγω ναρκών ξηράς.

«Εξετάζουμε μια καλλιέργεια σιταριού 19 εκατομμυρίων τόνων. Αν δεν γινόταν πόλεμος, θα μιλούσαμε για εκπληκτικούς 30 εκατομμύρια τόνους συν», δήλωσε ο γεωπόνος Μάικ Λι, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Green Square Agro Consulting, η οποία ειδικεύεται στα δημητριακά της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 4 Αυγούστου, περίπου το 60% των 4,3 εκατομμυρίων εκταρίων σίτου είχε κοπεί, παράγοντας 12,5 εκατομμύρια τόνους με μέση απόδοση 4,64 τόνους/στρέμμα.

Αυτό συγκρίνεται με τον προηγούμενο μέσο όρο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2021, των 4,45 τόνων/στρέμμα όταν οι Ουκρανοί αγρότες παρήγαγαν 33 εκατομμύρια τόνους σίτου, σχεδόν 25% περισσότερο από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

«Η υποκείμενη ιστορία είναι οι καλλιέργειες που παράγει η Ουκρανία και οι δυνατότητες βελτιώνονται κάθε χρόνο», είπε ο κ. Λι. «Αλλά η αγροτική βιομηχανία της χώρας παρεμποδίζεται από τον πόλεμο».

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι έχει φυτευτεί σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Η κατεχόμενη γεωργική γη αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατομμύρια τόνους σιταριού που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις