Καλλιέργεια καλαμποκιού στην Ελλάδα: Καλλιέργεια και εισαγωγές

Το καλαμπόκι είναι ένα από τα σημαντικότερα σιτηρά στον κόσμο. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών, αλεύρι καλαμποκιού, τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση και άλλων προϊόντων.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια καλαμποκιού καλύπτει περίπου 400.000 στρέμματα. Η μεγαλύτερη παραγωγή καλαμποκιού στην Ελλάδα βρίσκεται στη Μακεδονία, με το Νέστο να είναι η μεγαλύτερη ζώνη καλλιέργειας. Άλλες σημαντικές ζώνες καλλιέργειας καλαμποκιού βρίσκονται στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας καλαμποκιού. Οι εισαγωγές καλαμποκιού στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,1 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Η κύρια χώρα προέλευσης των εισαγωγών καλαμποκιού στην Ελλάδα είναι η Ουκρανία, η οποία αντιστοιχεί στο 60% των συνολικών εισαγωγών. Άλλες σημαντικές χώρες προέλευσης των εισαγωγών καλαμποκιού στην Ελλάδα είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Η αύξηση των τιμών του καλαμποκιού στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής ζωοτροφών και αλεύρι καλαμποκιού. Αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά τον τομέα της ζωικής παραγωγής και την βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα.

Η καλλιέργεια καλαμποκιού στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι εισαγωγές καλαμποκιού στην Ελλάδα έχουν επίσης αυξηθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καλύψει την εγχώρια ζήτηση για καλαμπόκι.

Για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού στην Ελλάδα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, όπως η παροχή επιδοτήσεων και η στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση της υποδομής για την καλλιέργεια καλαμποκιού, όπως η κατασκευή αρδευτικών έργων και η βελτίωση των οδικών υποδομών.

Με την υιοθέτηση αυτών των μέτρων, η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές καλαμποκιού και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις