Ρύζι:  Νέο υβρίδιο αλλάζει τα δεδομένα για την επισιτιστική ασφάλεια

Το υβρίδιο "γιγαντιαίου ρυζιού" της Κίνας, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί διπλάσιο σε ύψος από τις συμβατικές ποικιλίες, γνώρισε μια εξαιρετική συγκομιδή αυτό το μήνα και οι υψηλές αποδόσεις του θα μπορούσαν να το καταστήσουν σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια του Πεκίνου για την επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Lu Xiwan, αγρότης στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang, φύτεψε φέτος 13,3 εκτάρια της ποικιλίας ρυζιού και πέτυχε απόδοση 2.200-3.000kg περισσότερου ρυζιού ανά εκτάριο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η China News Service ανέφερε στις 19 Αυγούστου ότι το γιγαντιαίο ρύζι ήταν ικανό να παράγει αποδόσεις 30% υψηλότερες από το συμβατικό ρύζι, φτάνοντας τα 9.000 κιλά ανά εκτάριο.

Η ποικιλία γιγαντιαίου ρυζιού, που αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Υποτροπικής Γεωργίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών το 2017, δημιουργήθηκε με στόχο την παραγωγή περισσότερου ρυζιού ανά εκτάριο.

Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2,2 μέτρα και έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως υψηλότερες αποδόσεις, ανοχή στην ξηρασία και αντοχή στην υφαλμύρωση, τις ασθένειες και τα παράσιτα, σύμφωνα με το Xinhua.

Οι αναφορές για τις υψηλές αποδόσεις έρχονται καθώς η Ινδία αυξάνει τους δασμούς και τις απαγορεύσεις εξαγωγής σε ποικιλίες ρυζιού μη μπασμάτι λόγω της κακής περιόδου συγκομιδής μετά την ένταση των πλημμυρών στη χώρα από το Ελ Νίνιο.

Ο Jauhar Ali, ερευνητής και επικεφαλής της μονάδας υβριδικού ρυζιού για τη βιομηχανία στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ρυζιού (IRRI) με έδρα τις Φιλιππίνες, δήλωσε στην Post ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί το υβριδικό ρύζι ως ένας τρόπος για την εξασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το IRRI, τα υβρίδια δημιουργούνται όταν δύο γενετικά διαφορετικοί γονείς ρυζιού αναπαράγονται μαζί, δίνοντας στους απογόνους χαρακτηριστικά και των δύο. 

Μέσα σε έναν κύκλο αναπαραγωγής μπορούν να μεταβιβαστούν πολλαπλά επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Αυτό διαφέρει από το γενετικά τροποποιημένο ρύζι, στο οποίο εισάγονται ξένα γονίδια μέσω μηχανικής.

Το 2021, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι η αναζωογόνηση της βιομηχανίας σπόρων της Κίνας θα επικεντρωθεί στη "διασφάλιση της εθνικής επισιτιστικής ασφάλειας και της αποτελεσματικής προμήθειας σημαντικών γεωργικών προϊόντων".

Το υβριδικό ρύζι αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο από τότε που εφευρέθηκαν οι πρώτες ποικιλίες από τον Yuan Longping, τον "πατέρα του υβριδικού ρυζιού", τη δεκαετία του 1970. Ο Ali δήλωσε ότι οι περισσότερες υβριδικές ποικιλίες παγκοσμίως αναπτύχθηκαν από στοιχεία κινεζικών ποικιλιών.

Είπε ότι παρά την εκτεταμένη ιστορία της Κίνας με το υβριδικό ρύζι, το ποσοστό του υβριδικού ρυζιού που καλλιεργείται στη χώρα έχει μείνει στάσιμο στο 55% περίπου, λόγω του αυξανόμενου κόστους καλλιέργειας.

Σύμφωνα με το IRRI, οι υβριδικές ποικιλίες ρυζιού μπορούν να οδηγήσουν σε απόδοση που είναι κατά 15 έως 20 τοις εκατό υψηλότερη από το κανονικό ρύζι υπό τυπικές συνθήκες καλλιέργειας. Ο Ali δήλωσε ότι ορισμένες ποικιλίες θα μπορούσαν να φτάσουν το 30%, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε αγροκτήματα.

Είπε ότι ενώ η κινεζική ποικιλία ρυζιού "μπορεί να είναι γιγαντιαία", αυτό που έχει σημασία είναι αν μπορεί να μετατρέψει το αυξημένο μέγεθός της σε κόκκους. Η αύξηση του ύψους ενός φυτού μπορεί να συνοδεύεται από προκλήσεις, όπως η επιμήκυνση του κύκλου ζωής και η αυξημένη χρήση πόρων.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η China Daily ανέφερε ότι ένας αγρότης είχε μια γιγαντιαία απόδοση ρυζιού που ήταν 1,5 φορά μεγαλύτερη από εκείνη του συμβατικού ρυζιού. Ο Ali δήλωσε ότι αν αυτό μπορούσε να αναπαραχθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει "αλλαγή παιχνιδιού".

Το κλίμα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για την παγκόσμια υιοθέτηση της ποικιλίας, καθώς πολλά υβρίδια που δημιουργήθηκαν για να αναπτυχθούν σε μη τροπικές περιοχές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις τροπικές περιοχές, σύμφωνα με τον Ali. Αλλά αν το υβρίδιο μπορούσε να αναπτυχθεί διατηρώντας το πλεονέκτημα απόδοσης που είχε στους τροπικούς, θα ήταν "βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί", είπε.

Η υβριδική τεχνολογία δίνει πλέον έμφαση στην παραγωγή ρυζιού που είναι πιο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή και τα κέντρα ανάπτυξης υβριδίων όπως το IRRI εστιάζουν σε ποικιλίες που μπορούν να αντέξουν την τροπική ζέστη, την αλατότητα, την ξηρασία και τις πλημμύρες.

Ο Ali δήλωσε ότι οι ποικιλίες που παράγονται έχουν μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα που καθίσταται δυνατό με τη μείωση της περιόδου ανάπτυξης, η οποία μειώνει τις εκπομπές μεθανίου και τη χρήση πόρων.

Ένα άλλο εμπόδιο για την υιοθέτηση των υβριδίων είναι ότι ορισμένες χώρες βρίσκουν φθηνότερη την εισαγωγή ρυζιού από την καλλιέργειά του, με αποτέλεσμα να επικεντρώνονται στην καλλιέργεια πιο συμφέρουσας από οικονομική άποψη καλλιέργειας, είπε.

Ο Ali δήλωσε ότι ενώ η πρόοδος ήταν "αρκετά αργή" στην ευρεία υιοθέτηση των υβριδίων, "όταν έρθει η επισιτιστική κρίση, η υβριδοποίηση θα εξαπλωθεί εξ ορισμού" λόγω του σημαντικού πλεονεκτήματος στην απόδοση.

Κινέζοι ερευνητές έχουν στείλει ακόμη και σπόρους στο διάστημα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, η μικροβαρύτητα και η κοσμική ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις που οδηγούν σε επιθυμητά χαρακτηριστικά ανάπτυξης.

Η διαδικασία αυτή, που ονομάζεται διαστημική μεταλλαξιγένεση, περιλαμβάνει την αποστολή σπόρων στο διάστημα, την επιστροφή τους στη Γη και στη συνέχεια την καλλιέργεια και αξιολόγησή τους για επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 18 Αυγούστου, ο Lin Xiqiang, αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Επανδρωμένου Διαστήματος της Κίνας, δήλωσε ότι οι διαστημικά μεταλλαγμένοι σπόροι αύξησαν την παραγωγή σιτηρών κατά 2,6 δισεκατομμύρια κιλά, αποφέροντας 52,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε άμεσα οικονομικά οφέλη.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις