Ασθένειες του αμπελιού

Σήψεις σταφυλιών

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

- Η καιρική αστάθεια του διημέρου που είναι ακόμα σε εξέλιξη έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα και έχει δώσει κατά κανόνα βροχές μικρής διάρκειας αλλά με μεγάλη ένταση, κυρίως στα δυτικά ή στα νότια τμήματα του νησιού.

- Στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών και σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν σταθμοί όπου καταγράφονται ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση σήψεων στα σταφύλια (διύγρανση ή σχετική υγρασία άνω του 90% για τουλάχιστον 15 συνεχόμενες ώρες).

- Μόνο τα αμπέλια που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές είναι πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όξινης σήψης και προσβολές από βοτρύτη. Ο βαθμός προσβολής εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές τεχνικές και κυρίως από τις πληγές στις ράγες των σταφυλιών.

- Οι σήψεις των σταφυλιών είναι δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και ιδιαίτερα ζημιογόνες εφόσον εμφανιστούν και ευνοηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν μετά την αρχική προσβολή.

Οδηγίες :

- Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι μεγάλης σημασίας. Η ζώνη των σταφυλιών πρέπει να είναι ελεύθερη ώστε να εξασφαλίζεται ο διαρκής αερισμός των σταφυλιών και το γρήγορο στέγνωμά τους.

- Σε αμπέλια που θα εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως εμφανίζονται σε 48 ώρες) και που δεν τρυγούνται στις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνει αντιμετώπιση με σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας που ενδείκνυνται για αυτή την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση στα οινοποιήσιμα η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων να γίνεται σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωργικούς σύμβουλους για αποφυγή προβλημάτων στο κρασί (επίδραση στη ζύμωση του γλεύκους ή στα υπολείμματα).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις