Πως κινείται η συγκομιδή σιτηρών παγκοσμίως

Στα τέλη Αυγούστου οι συνθήκες συγκομιδής των σιτηρών είναι πολύ άνισες ανάλογα με το αν πρόκειται για σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι ή σόγια και στην περιοχή, σύμφωνα με την AMIS. 

Γενικά για το σιτάρι, στο βόρειο ημισφαίριο, η χειμερινή και ανοιξιάτικη συγκομιδή σιταριού τελειώνει σε μικτές συνθήκες με ξηρασία σε αρκετές περιοχές. Στο νότιο ημισφαίριο, η ξηρασία επεκτείνεται στην Αργεντινή και την Αυστραλία, κυρίως λόγω του Ελ Νίνιο. 

Στην περίπτωση του καλαμποκιού, στο νότιο ημισφαίριο, αναμένονται εξαιρετικές συγκομιδές στη Βραζιλία και χαμηλές στη Αργεντινή λόγω της επίμονης ξηρασίας. Στο βόρειο ημισφαίριο, οι συνθήκες παραμένουν άνισες. 

Σε ό,τι αφορά τη σόγια, στο βόρειο ημισφαίριο αναπτύσσεται σε μικτές συνθήκες, με κάποια βελτίωση στα δυτικά λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων.

Στο ρύζι, οι καλλιέργειες στην Κίνα επηρεάζονται από ξηρές και ζεστές συνθήκες, ενώ στην Ινδία έχουν ανακάμψει από τις καθυστερήσεις των βροχών και οι συνθήκες είναι ως επί το πλείστον ευνοϊκές στη Νοτιοανατολική Ασία. 

ΣΙΤΑΡΙ:

ΕΕ: Άνιση συγκομιδή, με ξηρασία στη Λιθουανία και τη Λετονία και υπερβολική υγρασία στη Δανία και τη Σουηδία. 

Ηνωμένο Βασίλειο: Ευνοϊκές συνθήκες για το τέλος της σεζόν.

Τουρκία: Εξαιρετικές συνθήκες λόγω του ευνοϊκού ανοιξιάτικου καιρού.

Ουκρανία: Ευνοϊκές συνθήκες λήξης της περιόδου σε μη κατεχόμενα εδάφη.

Ρωσία: Η χειμερινή συγκομιδή είναι ευνοϊκή αλλά επικρατεί ανησυχία στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες λόγω της επίμονης ξηρασίας.

Κίνα: Ανησυχία για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες λόγω ξηρού και ζεστού καιρού στα βορειοδυτικά και βορειοκεντρικά.

ΗΠΑ: Κάτω του μέσου όρου αναμένονται οι χειμερινές καλλιέργειες στη Ντακότα, τη Νεμπράσκα και τον βορειοδυτικό Ειρηνικό και χαμηλότερες αποδόσεις στα ανοιξιάτικα σιτάρια.

Καναδάς: Ανώμαλες συνθήκες για χειμερινές και ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Η καλοκαιρινή ξηρασία θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή σκληρού σίτου. 

Αυστραλία: Ξηρασία στη Νέα Νότια Ουαλία, ενώ η νότια και νοτιοανατολική περιοχή παραμένουν ευνοϊκές.

Αργεντινή: Ξηρασία στην Πάμπα.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Βραζιλία: Πάνω από τις μέσες αποδόσεις καλοκαιρινών καλλιεργειών αναμένονται στις κύριες περιοχές παραγωγής του κεντροδυτικού τμήματος της χώρας.

Αργεντινή: Η ξηρασία και η υπερβολή ζέστη επηρέασαν σημαντικά την όψιμη καλλιέργεια. 

ΗΠΑ: Πιθανές αποδόσεις άνω του μέσου όρου σε ορισμένες ανατολικές πολιτείες, ενώ έντονη ξηρασία σε τμήματα του εσωτερικού.

Μεξικό: Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί για τη συγκομιδή άνοιξη-καλοκαίρι χάρη στον τυφώνα Hilary και τις τροπικές βροχές.

Καναδάς: Ευνοϊκές συνθήκες στην κύρια ανατολική περιοχή παραγωγής.

Κίνα: Η συγκομιδή της εαρινής καλλιέργειας πλησιάζει στην ολοκλήρωση, με ανησυχίες στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά λόγω του επίμονου ζεστού και ξηρού καιρού. Ευνοϊκές συνθήκες για την καλοκαιρινή συγκομιδή, εκτός από τα νοτιοδυτικά. ,

Ινδία: Οι καλλιέργειες Kharif καλλιεργούνται υπό συνθήκες ξηρασίας εκτός από το βορρά. 

ΕΕ: Κύματα καύσωνα και ξηρασία στη Ρουμανία και στην Τσεχική Δημοκρατία. Οι περιορισμοί  στην χρήση του νερού μπορούν να επηρεάσουν τις αποδόσεις στην Ισπανία.

Ουκρανία: Ευνοϊκές συνθήκες σε μη κατειλημμένες περιοχές.

Ρωσία: Ευνοϊκές οι συνθήκες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις