Πώς εφαρμόζεται η Αναγεννητική Γεωργία;

Η Αναγεννητική Γεωργία είναι μια φιλοσοφία (ακολουθούμενη από ένα σύνολο γεωργικών πρακτικών) που στοχεύει στο να αντιστρέψει την εξάντληση των φυσικών πόρων που προκάλεσε η Βιομηχανική Γεωργία. 

Στοχεύει στην εξασφάλιση υγιούς εδάφους για τα επόμενα χρόνια, στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στην αποκατάσταση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Πώς γίνεται η εφαρμογή της Αναγεννητικής Γεωργίας;

Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να εφαρμόσετε Αναγεννητική Γεωργία σήμερα. Ένας εύκολος τρόπος είναι να εμπλουτίζετε τα χωράφια σας με την προσθήκη φυσικών και όχι χημικών λιπασμάτων. 

Για παράδειγμα, μπορείτε να σπείρετε τριφύλλι, όπως Alfalfa (Medicago sativa), στο χωράφι σας πριν ξεκινήσετε την επόμενη σεζόν της κύριας καλλιέργειας σας. Αυτό το ψυχανθές είναι γνωστό για τη δέσμευση αζώτου στο έδαφος.

Τα ριζόβια βακτήρια που βρίσκονται στις ρίζες του Alfalfa μετατρέπουν το ατμοσφαιρικό άζωτο σε μορφές οργανικού αζώτου, μια διαδικασία που ονομάζεται “αζωτοδέσμευση”. Αυτή η διαδικασία παρέχει μεγάλες ποσότητες αζώτου (Ν) στις επόμενες καλλιέργειες και στην οργανική ύλη του εδάφους. 

Επιπλέον, αυτό το φυτό μεταξύ άλλων δημιουργεί δυνατές βαθιές ρίζες που διεισδύουν στο έδαφος και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα, την αποστράγγιση και τη μικροβιακή δραστηριότητα.

Η σπορά μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας όπως αυτή για τη βελτίωση της δομής και της γονιμότητας του εδάφους είναι ένα τυπικό παράδειγμα Αναγεννητικής Γεωργίας που στοχεύει στην αναστροφή της υποβάθμισης των φυσικών πόρων που έχει προκαλέσει η Βιομηχανική Γεωργία. 

Εκτός από αυτό, μπορείτε να εξοικειωθείτε με τις πρακτικές αμειψισποράς, καλλιεργειών κάλυψης και διατήρησης του εδάφους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις