Φυτοπροστασία για την πατάτα

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Σε όλες τις περιοχές οι πρώτες καλλιέργειες βρίσκονται στο κλείσιμο και οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τα παθογόνα και τους εχθρούς της καλλιέργειας. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος και τη θερμοκρασία διύγρανσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές σε ορισμένες περιοχές.

Συστάσεις: Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με τακτικές επεμβάσεις επειδή προβλέπονται φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Ο καιρός ευνοεί προσβολές από το παθογόνο

 Συστάσεις: Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

ΦΘΟΡΙΜΑΙΑ

Διαπιστώσεις: Υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλήψεων σε όλες τις πεδινές περιοχές και υπάρχει κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυτών στα αρχικά στάδια. Συστάσεις: Σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών μπορεί να γίνει καταπολέμηση με εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Επιλογή από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα σκευάσματα στη βάση φυτοπροστατευτικών προϊόντων του Υπουργείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Στην επιλογή φυπροστατευτικού πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις