ΑΚΚΕΛ προς ΑΑΔΕ: Για παράταση προθεσμίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Επιστολή στην ΑΑΔΕ από ΑΚΚΕΛ για παράταση προθεσμίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους λόγω μη καταβολής ενίσχυσής τους λόγω κορονοϊού

Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) απέστειλε επιστολή στην ΑΑΔΕ, με κοινοποίηση στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον αποκλεισμό των κτηνοτρόφων από την ενίσχυση που δίνεται στους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση με τον κορονοϊό.

Αν και δημιουργήθηκε αισιοδοξία μέσω της είδησης ότι ο κλάδος της παραγωγής γάλακτος καλύπτεται από τις ενισχύσεις, παρ' όλα αυτά αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση ενίσχυε ουσιαστικά τις βιομηχανίες γάλακτος (!) που η κρίση δεν τις έπληξε και όχι τους παραγωγούς που έχουν πληγεί, διότι αυτοί είναι καταχωρημένοι ως εκτροφείς αιγοπροβάτων (που όμως παράγουν το γάλα!).

Με την επιστολή στην ΑΑΔΕ το ΑΚΚΕΛ ζητά να δοθεί παράταση στις οικονομικές υποχρεώσεις των αγροτών για πληρωμή δόσεων από τις 120 που έχουν ενταχθεί διότι έχουν (παράνομα) εξαιρεθεί από την ενίσχυση που αποδίδεται σε άλλους κλάδους και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Φυσικά, αυτή η (συνειδητή;) εξαίρεση δημιουργεί και πιθανές ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους διότι κλονίζει καθοριστικά την επισιτιστική επάρκεια της Ελλάδας για την περίοδο κατά και μετά από την κρίση με τον κορονοϊό.

 

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

 

 

30/3/2020

 

ΠΡΟΣ:            Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

ΚΟΙΝ.:           Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                        Υπουργό Οικονομικών

 

 

ΣΧΕΤ.:           Ανάγκη παράτασης για αγρότες στην καταβολή των 120 δόσεων λόγω μη χορήγησης σε αυτούς των οικονομικών βοηθημάτων για τον κορονοϊό

 

 

            Κύριοι,

 

 Η οικονομική και κοινωνική κρίση σχετικά με τον κορονοϊό COVID-19 έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων και βαθύτατη διάκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσης για τις 120 δόσεις και δεν έχει καταβληθεί κανένα χρηματικό ποσό στους αγρότες και κτηνοτρόφους ως αποζημίωση για τις ζημιές από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης του Πρωτογενούς τομέα. Ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Μάκης Βορίδης όμως μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ενέργειες για να λάβουν οι αγρότες τα χρηματικά ποσά και φυσικά δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, επιβάλλεται να δώσετε παράταση ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να πληρώσουν όταν ο ΥΠΑΑΤ Βορίδης ολοκληρώσει τις διαδικασίες και αποζημιωθούν. Να τονίσουμε ότι ο Πρωτογενής τομέας τώρα, την Επόμενη Ημέρα από την κρίση με τον κορωνοϊό έχει σημασία μέχρι και για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

Με τιμή,

 

            [Υπογραφή]

 

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις