ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Προτάσεις ενίσχυσης αγροτών και κτηνοτρόφων

Σειρά μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, προτείνει το αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, σημειώνοντας ότι η παραγωγική δραστηριότητα στον Πρωτογενή Τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική για την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Μεταξύ άλλων προτείνονται τα παρακάτω μέτρα:

Χορήγηση 300 εκατομμυρίων ευρώ απ’ ευθείας ενίσχυση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Έκτακτο επίδομα στις ομάδες παραγωγών στους συνεταιρισμούς και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Πρωτογενή Τομέα, ως αντιστάθμισμα μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος αυτής της περιόδου που δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί.

Γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στους παραγωγούς, στους συνεταιρισμούς, στα συσκευαστήρια και στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Άμεση αξιοποίηση του ποσού των 150 εκατομμυρίων ευρώ- αν και πολύ μικρό το ποσό- σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός της Ε.Ε., για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται περισσότερο λόγω της πανδημίας.

Χορήγηση άτοκων η χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση του δημοσίου προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα παραγωγής.

Να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση η κατάθεση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, και να δοθεί προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές,

Δυνατότητα των συνεταιρισμών, των παραγωγικών επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων (αγροτών) να ενταχθούν στα ΚΑΔ που εντάσσονται στα ευεργετικά μέτρα. Όλοι οι αγρότες έχουν ΚΑΔ και πρέπει να ενισχυθούν ανάλογα με το γεωργικό τους εισόδημα.

Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.

Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία.

Πάγωμα των οφειλών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες.

Αποζημίωση στους παραγωγούς για τις ποσότητες που έμειναν αδιάθετες και καταστράφηκαν.

Απορρόφηση αγροτικών προϊόντων από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία).

Ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα και επιδοτούμενα κοινωνικά παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού, τα αγροτικά προϊόντα αξιοποιώντας και την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Καταπολέμηση των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Ένταση όλων των ελέγχων. Κλιμάκια σε εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές. Καμία ελληνοποίηση.

Επιδότηση στην κατανάλωση ντόπιου παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσης απορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (με κουπόνι).

Ειδικά μέτρα για την κτηνοτροφία που πλήττεται και λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση του Πάσχα.

Ειδική ενίσχυση για τους ελαιοκαλλιεργητές που η βιωσιμότητά τους έχει ήδη πληγεί, λόγω των χαμηλότατων τιμών και της εκμηδένισης των εξαγωγών.

Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.

Επίδομα των 800 ευρώ για εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

Παράταση έως τον Οκτώβριο της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Εξόφληση στο 100% των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις