Εμ.Φράγκος: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγροτική παραγωγή

O Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας των αγροτών και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγροτική παραγωγή.

 

Η εύθραυστη οικονομία του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα, που βάλλεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από αθέμιτες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές, δέχεται σήμερα πιέσεις αφανισμού από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Η μεγαλύτερη ζημιά εντοπίζεται στην αποδιοργάνωση της ενιαίας αγοράς και ειδικά των τοπικών αγορών, που διατηρούσαν μέχρι σήμερα την αναγκαία ρευστότητα στους αγρότες.

 

Οι Έλληνες αγρότες, σε συνέχεια της ανασφάλειας της νέας ΚΑΠ και αντιμετωπίζοντας αυξημένα κόστη παραγωγής, βρίσκονται πλέον απομονωμένοι στον Ευρωπαϊκό Νότο. Τα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων της καραντίνας έχουν αποκλείσει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τις αγορές και η παραγωγή αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

 

Ο Ευρωβουλευτής ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Με ποιο τρόπο η ΕΕ θα προστατεύσει τους απομονωμένους αγρότες σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χιλιάδες αγρότες των ελληνικών νησιών, που σήμερα δεν έχουν ακόμη και την ακτοπλοϊκή διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Προτίθεται η ΕΕ να προβεί με απευθείας χρηματοδοτήσεις - επιδόματα, για την διατήρηση τουλάχιστον της εισοδηματικής ισορροπίας των αγροτών;

3. Θα μπορούσε η ΕΕ να συντονίσει αγορά-δωρεάν διάθεση προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες για τη στήριξη της παραγωγής; Αυτό το μέτρο θα βοηθούσε ιδιαίτερα τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις