ΣΥΡΙΖA - «Μένουμε Όρθιοι» : Το σχέδιο των 13,4 δισ. ευρώ

Από το Ζάππειο, έναν ιστορικό χώρο, όπου έχουν καταγραφεί σημαντικές στιγμές της νεώτερης πολιτικής ιστορίας, αλλά και ένα σημείο απ’ όπου ανακοίνωσε το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες.

Με το βλέμμα στους ανέργους, στους εργαζομένους που είναι σε καθεστώς επισφάλειας, τους νέους, τους ΑΜΕΑ, τους αγρότες, τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους στον πολιτισμό, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και με έμφαση στη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε γενικευμένη επίθεση στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παράλληλα με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει διάρκεια τους επόμενους τέσσερις μήνες, δηλαδή τη χρονική περίοδο της επαναφοράς στη λειτουργία της οικονομίας και η οποία συμπίπτει και με την τουριστική περίοδο, περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισεκ. ευρώ. Το πακέτο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι στοχευμένο κατά τον Αλέξη Τσίπρα σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, επιχειρηματία και βασικός του στόχος είναι όπως και στη πρώτη του εκδοχή (δηλ. το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι της 6ης Απριλίου) η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της.

Αυτό το πακέτο στήριξης που έχει ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

Αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

«Ο παραπάνω άξονας όμως, σήμερα, τρεις σχεδόν μήνες μετά την αρχική μας πρόταση, τρεις μήνες ανεπαρκούς ανταπόκρισης της κυβέρνησης στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, αναγκαστικά πρέπει να πλαισιωθεί με ένα παραπληρωματικό άξονα στήριξης του εισοδήματος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι αφορά όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες χωρίς όμως αντίστοιχα να μειώνονται οι υποχρεώσεις τους και όσοι παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός με την συνδρομή των αρμοδίων τομεαρχών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων, παρουσίασε το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που πρότεινε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως π.χ. στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Στήριξη των επιχειρήσεων

Δεύτερος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, με την επισήμανση ότι τα μέτρα για την εργασία βοηθούν ταυτόχρονα και τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος, εάν δεν θέλουμε, όπως είπε, να εφαρμοστεί στην οικονομία η λεγόμενη «ανοσία αγέλης», δηλ. η επιβίωση μόνο των ισχυρών επιχειρήσεων.

Αυτή η ενίσχυση αφορά ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί. Επιπλέον αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δηλ. ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών. Παράλληλα, ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης προτείνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Τουρισμός

Στο πεδίο του τουρισμού, πέραν των άλλων ενισχύσεων, προτείνεται ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκατ. συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής, αλλά και για την εστίαση, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση για τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.

Αγροτικός τομέας

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Επιπλέον όμως προτείνεται η στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ., αλλά και η άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, που είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, τον καλλιεργητή.

Τέλος το πρόγραμμα προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

«Το πρόγραμμα δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής, αλλά ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι στον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ενίσχυση της ζήτησης, δηλαδή η στήριξη των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ μίλησε και για την ενίσχυση της προσφοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στη λογική της πρότασής του κόμματός του δεν είναι η στήριξη δίχως καμία προϋπόθεση. «Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις με προϋπόθεση όμως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των σχέσεων εργασίας, στο καθεστώς που ήταν πριν από τη κρίση» είπε.

Στο σημείο αυτό όμως ανέφερε ότι η ίδια αρχή, στήριξη αλλά με όρους και προϋποθέσεις, ισχύει και σε ότι αφορά την αναγκαία στήριξη του κράτους σε πληττόμενες μεγάλες και ιδιαίτερα στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, στον τουρισμό, τη βιομηχανία, στις υποδομές και στα δίκτυα.

«Αυτό σημαίνει ενεργοποίηση του κράτους προκειμένου αυτές να διασωθούν, αλλά στο βαθμό που αυτό απαιτεί άμεση ανακεφαλαιοποίηση, να υπάρχει αντίστοιχη κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών» ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε πολλές αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μίλησε για τα χειρότερα που έρχονται στην οικονομία ως αποτέλεσμα των χειρισμών και της καθυστερημένης αντίδρασης της κυβέρνησης.

«Ένας λαός που ανέκτησε τη συλλογική του αυτοπεποίθηση με την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, και με τη σθεναρή του στάση στη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, δεν γίνεται να οδηγείται, και μάλιστα με ταχύτητα, σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο, μια ακόμα γενιά Ελληνίδων και Ελλήνων να ενηλικιωθεί θεωρώντας δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως αυτός ο λαός μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα. «Αυτός ο λαός πρέπει να μείνει όρθιος. Όπως έμεινε όρθιος μέσα στην πανδημία. Όπως στήριξε ο ένας τον άλλον. Όπως οι νεότερες γενιές στήριξαν τους μεγαλύτερους. Αυτές οι αξίες κρατάνε όρθια την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η αλληλεγγύη, η συμπόνοια, η συλλογικότητα. Όχι το ψέμα, η αλαζονεία και η έπαρση» τόνισε με έμφαση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις