Ο ΕΛ.Γ.Α. πρέπει να εκσυγχρονιστεί και όχι να παραδοθεί στο έλεος της ιδιωτικής ασφάλισης

Πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή του νομοσχεδίου-σκούπα με τίτλο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», ο αρμόδιος Υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του ΕΛ.Γ.Α. (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) διαβεβαιώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του οργανισμού και η καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών, ενώ επικαλέστηκε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, που αναφέρεται σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη στην τελετή αλλαγής της διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. τον περασμένο Νοέμβρη: «Σήμερα, για το πέραν του 4% των εισφορών υπέρ ΕΛ.Γ.Α. που αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων ζημιών από τον Οργανισμό, ο παραγωγός είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασφαλίσει για επιπλέον κινδύνους την παραγωγή του. Μέσα σε αυτό το 4% θα ενταχθεί η ιδιωτική ασφάλιση».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, και προς την Κυβέρνηση, πως η μεθόδευση της παράδοσης του ΕΛ.Γ.Α, δηλαδή της ασφαλιστικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των Ελλήνων αγροτών από ιδιώτες, θα καταστρέψει μακροπρόθεσμα τον πρωτογενή τομέα της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συνυπολογίζοντας δε, και την θεώρηση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ότι οι αγρότες μας δεν θεωρούνται ως πληττόμενοι από την κρίση του κορονοϊού, γίνεται κατανοητό ότι ο σχεδιασμός για το μέλλον του ΕΛ.Γ.Α. δεν είναι τυχαίος.

Καλούμε τον Υπουργό να πάρει πίσω την απόφασή του, και να προχωρήσει η αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογηθεί, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι εισφορές και οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι.

Δεν πρέπει να επιτραπεί η είσοδος των ιδιωτών, όπως τόσο εσφαλμένα νομοθετήθηκε για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στο δημόσιο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών, ενίσχυση συγκεκριμένων "ημετέρων" εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο του ΕΛ.Γ.Α. οδηγώντας τον οργανισμό σε απαξίωση.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΛ.Γ.Α. στηρίζει δεκαετίες τώρα το εισόδημα των αγροτών όταν πλήττονται από τα καιρικά φαινόμενα. Με ποια δεδομένα και προς όφελος ποιων θα γίνεται αυτό όταν θα ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛ.Γ.Α.;
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις