ΚΚΕ: Να αποδοθούν οι αδίκως παρακρατηθείσες συνδεδεμένες επιδοτήσεις στους βαμβακοπαραγωγούς της Ανθήλης

Να αποδοθούν οι αδίκως παρακρατηθείσες συνδεδεμένες επιδοτήσεις στους βαμβακοπαραγωγούς της Ανθήλης ζητούν με Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Αγανακτισμένοι είναι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί της Ανθήλης Φθιώτιδας, καθώς από τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων μέσω της τηλεπισκόπησης -εδώ και ένα τρίμηνο- στην κτηματική περιοχή τους παραμένουν απλήρωτοι εκτός συνδεδεμένης επιδότησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία βγήκαν εκτός συνδεδεμένης επιδότησης 205 βαμβακοπαραγωγοί οι περισσότεροι με πολύ σημαντικά ποσά, αναγκαία για τη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης και οι βαμβακοπαραγωγοί μέλη του μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας μέσα στην περίοδο της πανδημίας έκαναν μία σειρά παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς, όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκθέτοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι μία ολόκληρη περιοχή με παθογόνα εδάφη δεν μπορεί να καλλιεργηθεί από άλλη καλλιέργεια εκτός βαμβακιού και ρυζιού και αυτό είναι γνωστό τόσο στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στον ίδιον τον ΟΠΕΚΕΠΕ από παλιότερα που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα.

Το γεγονός ότι η τηλεπισκόπηση δείχνει προβληματική ανάπτυξη του βαμβακιού στην περιοχή, δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν συνέλεξαν βαμβάκι από τις συγκεκριμένες φυτείες. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί με έλεγχο μέσα από τα τιμολόγια πώλησης του βαμβακιού προς τα εκκοκκιστήρια, που όπως φαίνεται η παραγωγή βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο που ορίζει ο κανονισμός για την κατ’ ελάχιστη παραγωγή, ώστε ο βαμβακοπαραγωγός να τυγχάνει δικαιούχος συνδεδεμένης επιδότησης.

Όλα αυτά είναι γνωστά τόσο στον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και κεντρικά, αφού έχει γίνει συζήτηση με τον Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ και με εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας ΑΣ Φθιώτιδας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί της Ανθήλης δεν έχουν εισπράξει τίποτα περισσότερο από λόγια συμπάθειας και υποσχέσεις, ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημά τους, χωρίς να έχουν δικαιωθεί μέχρι σήμερα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε άμεσα να αποδοθούν οι αδίκως παρακρατηθείσες συνδεδεμένες επιδοτήσεις στους βαμβακοπαραγωγούς της Ανθήλης για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις