ΣΥΡΙΖΑ:  «Μένουμε Όρθιοι» με επισκέψεις και στο δήμο Τεμπών
ΣΥΡΙΖΑ Λάρισα

Συνεχίζοντας τις εβδομαδιαίες επισκέψεις σε αγροτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς του νομού Λάρισας, το κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, στο πλαίσιο της διάδοσης του προτεινόμενου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι II» για τον αγροτικό τομέα, επισκέφθηκε την Τετάρτη περιοχές του δήμου Τεμπών.

Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε Λάρισας Χρήστο Παπαδημητρίου, τον Γραμματέα της Ο.Μ. δήμου Τεμπών Χαράλαμπο Λανάρα καθώς και τον δημοσιογράφο Χρήστο Αθανασιάδη, επισκέφθηκε διαδοχικά:

· Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομάδα Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς «Το Λιόδεντρο», που εδρεύει στο Πουρνάρι, με τον πρόεδρο του συν/σμού Γιώργο Πολύμερο και το μέλος του Δ.Σ. Γιώργο Παυλακούδη

· Το Δημαρχείο του δήμου στο Μακρυχώρι, με τον δήμαρχο Γιώργο Μανώλη και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυχωρίου, Νίκο Μητσογιάννη

· Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού, με τον πρόεδρο Θανάση Βλάχο

 

Το κλιμάκιο του αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, αφού άκουσε με προσοχή τις πολυποίκιλες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και ο δήμαρχος της περιοχής αλλά και τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, τα νέα προβλήματα που ανέκυψαν, καθώς και τις άμεσες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ανέπτυξε τις προτάσεις του εμπροσθοβαρούς προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι II».

 

Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα, συμπεριλαμβάνονται:

 

· Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, για όλους τους αγρότες, το οποίο μπορεί να αποτελέσει «δίχτυ ασφαλείας». Για παράδειγμα κτηνοτρόφος παντρεμένος με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000€, θα μπορεί να λάβει:

*3.200€από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης

* Ενίσχυση με βάση μέσο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση:

1.800€

Σύνολο: 5.000€

• Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή) σύνολο 80 εκ.

• Ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών ύψους 120 εκ. (πρόβλημα που προηγείται της πανδημίας)

• Ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκατ.

• Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20% με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους, ύψους 35 εκατ.

• Επιτάχυνση των πληρωμών του δημοσίου προς δικαιούχους (παλαιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ)

Το Κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση παραγωγής πληττόμενων κλάδων

• Ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων ύψους 30 εκατ.

· Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

• Άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «Φρούτα & Γάλα στα σχολεία» ύψους 4.8 εκ. περίπου για το 2020

· Ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων, με άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, του νεοϊδρυθέντος Ταμείου Εγγυήσεων ΠΑΑ για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στη γεωργία καθώς και του χρηματοδοτικού εργαλείου των μικροπιστώσεων

• Γρηγορότερη καταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες στη βάση του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα συνεχιστούν οι επισκέψεις του κλιμακίου σε αγροτικούς φορείς και περιοχές του νομού Λάρισας.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις