To ΥΠΕΝ αποφάσισε, οι δασικοί χάρτες ξανά στο χρονοντούλαπο...
Οικολόγοι Πράσινοι Δασικοί χάρτες

Με απόφαση του κου Χατζηδάκη ακυρώθηκε απλά όλο το έργο των δασικών χαρτών, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας του Οικολόγου ΠΡΑΣΙΝΟΥ Αν. Υπουργού, κου Γιάννη Τσιρώνη, στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η  ολοκλήρωση των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της χώρας, για πάνω από σαράντα χρόνια.

Δεν νοείται κράτος δικαίου χωρίς Δασολόγιο και Κτηματολόγιο, χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία και χωρίς ουσιαστικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Άλλωστε αυτά τα στοιχεία διασφαλίζουν την διαφάνεια αλλά και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας προκειμένου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ οδεύει μεθοδευμένα προς την ακύρωση όλων των επίπονων, ομολογουμένως, προσπαθειών της Δασικής Υπηρεσίας. Το έργο της ανάρτησης θα ακυρωθεί και οι Δασικοί Χάρτες στην Ελλάδα θα μπουν στο χρονοντούλαπο.

Η χώρα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το έργο των Δασικών χαρτών έως το 2021 αλλά αυτό μάλλον τελικά δεν ενδιαφέρει την Κυβέρνηση. Αναρωτιόμαστε, θα συνεχίσει η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς Δασολόγιο και κατά συνέπεια χωρίς Κτηματολόγιο; Και πως θα ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που ονειρεύεται και υπόσχεται η Κυβέρνηση χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία;

Εκτός κι αν ονειρεύονται επενδύσεις και ανάπτυξη αποικιακού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση οι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν εκ νέου στο σύνολό τους και θα συμπεριληφθούν σε αυτούς και όλες οι  Διοικητικές πράξεις πλην των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Δηλαδή, τα μέχρι τώρα πορίσματα των αντιρρήσεων που έχουν εξεταστεί ΔΕΝ θα συμπεριληφθούν στους Δασικούς χάρτες;

Για ποιο λόγο θα αναρτηθεί πάλι το 55% των δασικών χαρτών, εκ των οποίων το 93% είναι κυρωμένο; Μήπως για να ικανοποιηθούν οι όσοι ημέτεροι αδιαφόρησαν πιθανόν εσκεμμένα, μέχρι τώρα ή όσοι ημέτεροι διαφωνούν με τις εκδοθείσες αποφάσεις των ΕΠΕΑ;

Επιπλέον, είναι τραγικό το Κράτος να ζητάει από τις απογυμνωμένες δασικές υπηρεσίες να επεξεργαστούν το αρχείο της αμαρτωλής και γνωστής από το παρελθόν Αγρογής, και να συνεκτιμήσουν την κατάσταση, ανεξαρτήτως των προβλέψεων της δασικής νομοθεσίας!
 
Τελικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μάλλον είναι αντίθετη στο να αποκτήσει επιτέλους η χώρα κυρωμένους Δασικούς Χάρτες και συνεχίζει να υποτιμά και να υποβαθμίζει τις Δασικές υπηρεσίες.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε από την Κυβέρνηση να μην ακυρώσει τους κυρωμένους Δασικούς Χάρτες.
Τα Δάση μας χρειάζονται προστασία και όχι ψηφοθηρικές γραφειοκρατικές αποφάσεις.

Εμείς, με την θητεία του Οικολόγου ΠΡΑΣΙΝΟΥ Υπουργού στο ΥΠΕΝ θέσαμε τις βάσεις, εσείς με αυτές τις πρακτικές θα συνεχίσετε να προστατεύετε τον Φυσικό μας πλούτο;
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις