ΑΚΚΕΛ: Τσεκούρι τουλάχιστον 15% έβαλε ο Βορίδης στην ενιαία ενίσχυση αγροτών
ΑΚΚΕΛ: Τσεκούρι τουλάχιστον 15% έβαλε ο Βορίδης στην ενιαία ενίσχυση αγροτών

Το ΑΚΚΕΛ δέχτηκε βροχή από οργισμένες καταγγελίες κατά του ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη διότι από τις 4 το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών για ενιαία ενίσχυση, ο Υπουργός επέβαλε οριζόντια περικοπή στη βασική ενίσχυση, μειώνοντας το ποσό που θα έπαιρναν συνολικά οι αγρότες κατά 100 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έκλεψαν από τους αγρότες μόνο 7%, το οποίο και θα επιστρέψουν μέχρι την Τετάρτη. Η κλοπή όμως δεν είναι 7% αλλά περίπου 15% στην βασική + 5% στο «πρασίνισμα», αν προσθέσουμε περίπου 7% μείωση λόγω εσωτερικής σύγκλισης +3% ποιοτικό παρακράτημα τότε μιλάμε για κόψιμο των επιδοτήσεων με τσεκούρι από τον Βορίδη.  Σε τρεις δόσεις θα επιστρέψουν τις επιδοτήσεις των αγροτών; Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά.

Σε όλα τα κράτη όλες οι κυβερνήσεις το πρώτο που έκαναν μέσα στην πανδημία ήταν να ενισχύσουν οικονομικά τον πρωτογενή τους τομέα. Οι «άριστοι» του Μητσοτάκη προσπάθησαν με καθρεφτάκια και χάντρες να ξεγελάσουν τον αγροτικό κόσμο. Τώρα ο Βορίδης κλέβει και το 15%+  των αγροτικών επιδοτήσεων.

Το ΑΚΚΕΛ έχει πρωτοστατήσει στην Ε.Ε. για την προστασία των επιδοτήσεων. Μετά από αναφορά του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά την τοποθέτηση του προέδρου Βάκη Τσιομπανίδη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ολομέλεια της Επιτροπής αποφάσισε να θεσπίσει ευρωπαϊκό νόμο που απαγορεύει την καθυστέρηση πληρωμής των επιδοτήσεων στα κράτη μέλη και αν κάποιο κράτος παραβεί τον ευρωπαϊκό νόμο προβλέπονται τεράστια πρόστιμα και καταλογισμοί. Συγκεκριμένα με το άρθρο 75 παράγραφος 1 του τρέχοντος κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής  ο οποίος ισχύει για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Από το ερχόμενο έτος υποβολής αιτήσεων, δηλ. το έτος υποβολής 2018, οι πληρωμές προς τους δικαιούχους για στρεμματικού χαρακτήρα μέτρα θα πρέπει να διενεργούνται μέσα στο διάστημα από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου του επόμενου έτους, όπως και στον 1ο πυλώνα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις