Επιστολή ΑΚΚΕΛ σε ΥΠΑΑΤ για De minimis αποζημιώσεις 30 ευρώ λόγω τιμών ζωοτροφών
Επιστολή ΑΚΚΕΛ σε ΥΠΑΑΤ για De minimis αποζημιώσεις 30 ευρώ λόγω τιμών ζωοτροφών

 

            Το ΑΚΚΕΛ απέστειλε επιστολή στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, με συγχαρητήρια για την εκλογή του, στην οποία αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, μέσω της καταβολής ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (deminimis) της τάξης των 30€ ώστε να καλυφθεί το 1/3 της ζημιάς. Ο κ. Λιβανός απάντησε και υποσχέθηκε «σκληρή δουλειά, αξιοκρατία, ειλικρίνεια και απόλυτη διαφάνεια. Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή σε ουσιαστικές προτάσεις, καινούριες ιδέες και προβληματισμούς». Είναι μία θετική αρχή και το ΑΚΚΕΛ θα ανταποκριθεί, ελπίζοντας τώρα να εισακουστούν οι προτάσεις του.

 

 

-------------------------------------------------

Η επιστολή στον ΥΠΑΑΤ

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

            Αρχικά, ως πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) επιθυμώ να σας συγχαρώ για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας. Ελπίζω να υπάρξει συνεργασία μαζί σας διότι με τον προκάτοχό σας είχαμε χάσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με το ΥΠΑΑΤ, εν αντιθέσει είχαμε άριστες σχέσεις με φίλο Στ. Αραχωβίτη. Αν ψάξετε το αρχείο επικοινωνίας μας θα δείτε πως όλα αυτά τα χρόνια το ΑΚΚΕΛ "βομβάρδιζε" συνεχώς το υπουργείο σας με ρεαλιστικές και σοβαρές προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο, θεωρώ βέβαιο πως μερικές μόνο από αυτές να είχαν υλοποιηθεί θα είχε βελτιωθεί κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο του αγροτικού κόσμου.

Ελπίζω ότι μια εθιμοτυπική συνάντηση θα σάς λύσει αρκετές απορίες και να συνεργαστούμε για το καλό του πρωτογενούς μας τομέα και της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας.

Κύριε υπουργέ, στις 25 Νοεμβρίου το ΑΚΚΕΛ έστειλε επιστολή προς τον προκάτοχο σας Μάκη Βορίδη και τον ενημέρωνε για την δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι Έλληνες κτηνοτρόφοι λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, τότε 10-15% , σήμερα σε πολλά προϊόντα άνω του 30% . Επιμένουμε στην πρόταση μας να δοθούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis) της τάξης των 30€ ώστε να καλυφθεί το 1/3 της ζημιάς, το κόστος εκτροφής μιας προβατίνας είναι στα 300€ ανά έτος, οι τεχνοκράτες του ΥΠΑΑΤ μπορούν να σας πληροφορήσουν για το κόστος όλων των παραγωγικών ζώων.

Να σας πληροφορήσω πως στην γειτονική μας Βουλγαρία η φίλη μου υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Ντεσισλάβα Τάνεβα (το ΑΚΚΕΛ έχει αδερφοποίηση με τα δύο αγροτικά κόμματα της Βουλγαρίας) έδωσε πέρυσι δύο φορές deminimis στους κτηνοτρόφους λόγω ξηρασίας και αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και μια φορά ενίσχυση λόγω κορονοϊού,στο σύνολο οι Βούλγαροι έλαβαν 15€, ενώ οι Έλληνες συνάδελφοι μόλις 3,90€ και αυτό μόνο οι μισοί. Η Βουλγάρα υπουργός ανακοίνωσε deminimis 7,5€ για το 2021 και ξεσηκώθηκαν όλα τα συνδικάτα των κτηνοτρόφων ζητώντας 15€.

Δεν νοείται κύριε υπουργέ οι Έλληνες παραγωγοί πάντα να είναι ουραγοί και να βρίσκονται στο χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σάς παραθέτω την επιστολή μας στις 25 Νοεμβρίου καθώς και την ανάρτηση για τα deminimis της Βουλγάρας υπουργού και ευελπιστώ σε συνάντησή μας σύντομα και σε εποικοδομητική συνεργασία.

 

 

            Με τιμή,

            [Υπογραφή]

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

 

------------------------------------------------------

 

Η προηγούμενη επιστολή στον κ. Βορίδη

 

 

ΣΧΕΤ.:            De minimis αποζημιώσεις λόγω τιμών ζωοτροφών και μη καταβληθέντων βοηθημάτων για κορονοϊό

 

            Κύριε Υπουργέ,

 

 

 

            Το ΑΚΚΕΛ ζητάει de minimis στους κτηνοτρόφους για την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών αλλά και για την αποκατάσταση του εμπαιγμού του φιλοδωρήματος που ήταν το βοήθημα των 3,90 ευρώ για τον κορονοϊό.

 

Τα κόστη παραγωγής των κτηνοτρόφων έχουν αυξηθεί αρχικά λόγω ζημιάς από τον «Ιανό» σε σιτηρά και τριφύλλι, αφού δεν θα σπαρούν μετά από τις ζημιές. Με την σόγια η κατάσταση είναι ανάλογη, όπως και με τα σιτηρά στα Βαλκάνια που η παραγωγή φέτος υπήρξε μικρή λόγω ξηρασίας  και όλα αυτά μετά από το lockdown του Μαρτίου και επιπλέον μετά από το τρέχον lockdown. Στην κτηνοτροφία  διαπιστώθηκε αύξηση πάνω  10% στις πρώτες ύλες και γενικά όλες οι ζωοτροφές  έχουν υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση από το Υπουργείο για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με de minimis, αλλά και με πρόσθετο βοήθημα διότι τα 3,90 ευρώ, όπως το ΑΚΚΕΛ και όλοι οι κτηνοτρόφοι τονίσαμε, είναι περισσότερο φιλοδώρημα, παρά ενίσχυση.

 

            Με τιμή,

 

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

 

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις