ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Μειωμένες οι επιδοτήσεις των  αιγοπροβατοτρόφων

Σε μείωση των επιδοτήσεων των αιγοπροβατοτρόφων της Κρήτης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πράξεις και για παραλείψεις που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη θέση των γεωργοκτηνοτρόφων, αναφέρεται με ανακοίνωση η Θεματική Ομάδα Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου. 

«Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης και όλης της χώρας συνειδητοποιεί πλέον ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφορεί, όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ανακούφισης και στήριξης των αγροτών, αντίθετα με τις μέχρι τώρα πράξεις και παραλείψεις της δυσχεραίνει τη θέση των γεωργών και των κτηνοτρόφων, με το αγροτικό εισόδημα να πλήττεται και συνεχώς να μειώνεται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει ως εξής: «Οι αγρότες βιώνουν μια από τις χειρότερες περιόδους, η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση, οι απανωτές αυξήσεις στο καθημερινό κόστος ζωής, οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων, σε συνδυασμό με τον τρόπο που αντιδρά και αντιλαμβάνεται την κατάσταση η κυβέρνηση, προκαλεί απελπισία και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Μέσα σε όλα αυτά και ενώ οι αγρότες περιμένουν την προκαταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αποφασίζεται την τελευταία στιγμή, αιφνιδιαστικά και με αναδρομική ισχύ, νέος τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων, αιφνιδιάζοντας τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ήδη από τον Μάιο την αίτησή τους με άλλα δεδομένα.

Για πρώτη φορά τα αμνοερίφια, που μέχρι σήμερα προσμετρούνταν κανονικά για τη διανομή του ανάλογου βοσκότοπου και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, με τη νέα ΚΥΑ, η οποία τροποποιεί την προηγούμενη του 2015, θα υπολογίζονται τα τρία αμνοερίφια ως ένα ενήλικο ζώο. Αυτό σημαίνει μείωση στην αναμενόμενη επιδότηση κατά 2/3, δηλαδή αν έπαιρναν π.χ. 3.000 ευρώ βασική ενίσχυση λόγω αμνοεριφίων, τώρα θα πάρουν 1.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις αναμενόμενες ενισχύσεις από άλλα προγράμματα.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση νομοθετεί εις βάρος των αγροτών, δείχνει την πλήρη αδιαφορία της και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στον καθένα και ιδιαίτερα στους νέους που θα ήθελαν να μπουν στο αγροτικό επάγγελμα, που λειτουργούν με εντιμότητα και θα ήθελαν να ξεκινήσουν να λειτουργούν με ένα στοιχειώδη και ελάχιστο δυνατό οικονομικό προγραμματισμό. Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα δήθεν των ελέγχων του ζωικού κεφαλαίου, που είναι πράγματι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της δίκαιης πληρωμής στους πραγματικούς δικαιούχους κτηνοτρόφους, να νομοθετούνται και να επιβάλλονται από τα πάνω οριζόντια και αυθαίρετα διοικητικά μέτρα, που τιμωρούν όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους.

Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη, διότι ενόψει του έτους 2022, που θα είναι έτος αναφοράς της νέας ΚΑΠ, όσοι κτηνοτρόφοι υποστούν μειώσεις στις ενισχύσεις, αυτό θα τους συνοδεύει μέχρι το τέλος της νέας ΚΑΠ.

Είναι άδικο και απαράδεκτο από τη μια πλευρά να κόβονται οι επιδοτήσεις από πραγματικούς κτηνοτρόφους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, ιδιαίτερα φέτος για τους Κρητικούς, εν μέσω σεισμών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, και που παλεύουν καθημερινά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για την επιβίωσή τους, και από την άλλη πλευρά να δίνονται εκατομμύρια ευρώ απλόχερα με απευθείας αναθέσεις σε διάφορους “αεριτζήδες” για να φιλοτεχνούν την εικόνα του σωτήρα πρωθυπουργού και των “αρίστων” της κυβέρνησής του».

«Απαξιώνουν τον πρωτογενή τομέα»

«Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να εναντιωθούν δυναμικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, που αδιαφορεί επιδεικτικά και απαξιώνει συστηματικά το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την κατάργηση ή την τροποποίηση της νέας ΚΥΑ, που αφορά στην “Κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας” και την αναίρεση της αιφνιδιαστικής απόφασης για την αναδρομική ισχύ της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις