Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το αγροτικό πετρέλαιο: Τόσο λίγα, τόσο αργά
Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το αγροτικό πετρέλαιο: Τόσο λίγα, τόσο αργά

Για ανεπαρκή και διχαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών κάνουν λόγο σε σημερινές ανακοινώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τόσο τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού την Τετάρτη το βράδυ όσο και τη σημερινή κοινή Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σταύρος Αραχωβίτης: Οι εποχές απαιτούν καθολικές λύσεις, όχι διαίρεση σε προνομιούχους και μη

Σε δήλωσή του στο Agro24, o Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε: "Τα μέτρα που ανακοίνωσαν ο ΥΠΟΙΚ και ο ΥΠΑΑΤ είναι διχαστικά, ανεπαρκή και εκτός πραγματικότητας. Σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο, όπως ανακοινώθηκε και εξειδικεύτηκε, είναι ένα μέτρο που διαιρεί τους αγρότες σε πατρίκιους και πληβείους, σε προνομιούχους και μη, αντί να καταλάβουν ότι οι εποχές απαιτούν καθολικές λύσεις. Αυτό φαίνεται και από το ύψος του ποσού που φαίνεται διατεθειμένος να δαπανήσει ο Υπουργός Οικονομικών. Και, βέβαια, αφορά επιστροφές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το 2023, όχι το 2022. Τα υπόλοιπα μέτρα είναι ανεπαρκή, ενώ για την "ταμπακιέρα", που είναι οι πετσοκομμένες επιδοτήσεις δεν είπε ούτε λέξη. Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο κυρίως ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Μητσοτάκης έχουν παραδοθεί στην χλεύη των αγροτών. Κι αυτό θα φανεί στις προσεχείς εκλογές."

Τομέας Αγροτικού ΚΙΝΑΛ: Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου με κάρτα, χωρίς γραφειοκρατία

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για μέρος των αγροτών, που θα ισχύσει για το 2022 και θα το λάβουν το 2023.

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει, ότι οι αγρότες το 2012 είχαν επιστροφή 280 εκ.

Σήμερα η πρότασή μας για το πώς θα γίνει η επιστροφή, δηλαδή με κάρτα χωρίς γραφειοκρατία και σε ύψος ανάλογα με το κόστος για την κάθε καλλιέργεια και εκτροφή, είναι στο τραπέζι από το 2015, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν το έκαναν πράξη.

Μετά δε την διευκρίνηση του Πρωθυπουργού ότι το θέμα θα το εξετάσει ο υπουργός Οικονομικών, κρατάμε όπως και οι αγρότες μικρό καλάθι.

ΚΚΕ: Μόνη διέξοδος για τη μικρομεσαία αγροτιά η οργάνωσή της

«Μπροστά στις μαζικές κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των προβλημάτων που βιώνουν (ακρίβεια, εκτόξευση κόστους παραγωγής, περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις, καθίζηση στην τιμή της σταφίδας, αποζημιώσεις - "ψίχουλα" για τις φυσικές καταστροφές κ.ά), η κυβέρνηση καταφεύγει σε ελιγμούς εξαπάτησης, αναμασώντας μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και τα οποία απέχουν έτη φωτός από τα όσα απαιτούνται για την πραγματική ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών. Το δε μέτρο για αφορολόγητο πετρέλαιο, που ήταν προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, θα εφαρμοστεί από του χρόνου «κουτσουρεμένο» και αφορά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αγροτών (κάτω από 20% του συνόλου)», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις δηλώσεις Σταϊκούρα-Λιβανού σχετικά με τα μέτρα για τους αγρότες».

«Την ώρα που η κυβέρνηση μπουκώνει με δισεκατομμύρια τους μονοπωλιακούς ομίλους, σερβίρει ξαναζεσταμένη σούπα και νέα ψίχουλα στους βιοπαλαιστές αγρότες», προσθέτει το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας στο σχόλιο του:

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι μόνη διέξοδος για τη μικρομεσαία αγροτιά αποτελεί η οργάνωσή της, η αγωνιστική συμπόρευσή της με τα άλλα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της ΕΕ».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις