Ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών ζητάει το ΑΚΚΕΛ και επιδότηση κτηνοτροφικών λειμώνων
Ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών ζητάει το ΑΚΚΕΛ και επιδότηση κτηνοτροφικών λειμώνων

Το ΑΚΚΕΛ απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το κόστος των ζωοτροφών και τους τομείς που επηρεάζονται αρνητικά. Τονίζεται ειδικά η (δόλια;) αδικία κατά των κτηνοτρόφων της Βόρειας Ελλάδας και γενικά των ψυχρών περιοχών:

 

Κύριε υπουργέ,

 

Διαβάσαμε με  έκπληξη τα μέτρα στήριξης για την κτηνοτροφία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών (φοβόμαστε και ελλείψεις που θα οδηγήσουν σε υποσιτισμό των κοπαδιών). Θα δώσουν  λέει το 4% επί του τζίρου των κτηνοτρόφων για τους μήνες από Ιανουάριο ως Μάρτιο, ως ενίσχυση για την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών !!!! Ειδικά στην βόρεια Ελλάδα τα ζώα γεννάνε μεταξύ Δεκέμβριο-Ιανουάριο λόγω κλιματικών συνθηκών και τα αρνιά θα σφαγούν Μάρτιο-Απρίλιο και αμέσως μετά ξεκινάνε οι κτηνοτρόφοι τα αρμέγματα. Οπότε οι μήνες Ιανουάριος - Μάρτιος ειδικά για τους κτηνοτρόφους της Βόρειας Ελλάδας αλλά και κάποιων άλλων ψυχρών περιοχών είναι νεκρά περίοδος και δεν υπάρχει τζίρος παρά μόνο έξοδα. Δηλαδή το ΥΠΑΑΤ αφήνει εκτός ενίσχυσης τους κτηνοτρόφους της βόρειας Ελλάδας και των ψυχρών περιοχών που στην πραγματικότητα είναι αυτοί που έχουν και το υψηλότερο κόστος παραγωγής, άρα και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επειδή όλα τα παραπάνω είναι παντελώς άδικα για τους κτηνοτρόφους της βόρειας Ελλάδας αλλά και άλλων ψυχρών περιοχών της χώρας, επειδή με αυτόν τον τρόπο διαβάλλεται η ισονομία-ισοπολιτεία και δημιουργούνται κτηνοτρόφοι δύο ταχυτήτων, ζητάμε η ενίσχυση να δοθεί ανά κεφάλι ζώου.

Η κτηνοτροφία ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από πληθώρα προβλημάτων, που αντί να επιλύονται, πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Η έλλειψη ρευστότητας,  υπερφορολόγηση, υψηλό κόστος παραγωγής, υπερχρέωση, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, χαμηλές τιμές, παράνομες Ελληνοποιήσεις, ελλειμματική παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι μας. Θεωρώ πως μια σοβαρή και βιώσιμη λύση στο τεράστιο θέμα των βοσκοτόπων είναι ένας θεμέλιος λίθος στην επίλυση αρκετών προβλημάτων όπως της μείωσης του κόστους παραγωγής.

Ως ΑΚΚΕΛ υποστηρίζουμε την δημιουργία μόνιμων βοσκοτόπων, με βοσκοϊκανότητα, πραγματικά προσβάσιμων στους κτηνοτρόφους που θα μειώνουν το κόστος  παραγωγής, αλλά θα βελτιώνουν και το επίπεδο ζωής των κτηνοτρόφων που σήμερα λόγω κακών πολιτικών αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα ώστε να βοσκήσουν τα ζώα τους. Το έχουμε ξαναπροτείνει στο ΥΠΑΑΤ το οποίο «αγρό αγόραζε». Έστω αυτή την ύστατη στιγμή που η αυτάρκεια της χώρας κινδυνεύει, σάς παρακαλούμε να συνεργαστούμε όλοι μας ώστε να διασφαλίσουμε ό,τι μπορούμε με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις.

Πρότασή μας είναι να επιδοτηθούν στοχευμένα  τα αγροτεμάχια που βρίσκονται πλησίον των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με προϋπόθεση ότι θα σπαρθούν από τους αγρότες με φυτά κτηνοτροφικού λειμώνα και να διασφαλίζουν ότι ο γειτονικός κτηνοτρόφος θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στον ιδιόκτητο βοσκότοπο.

Παρόμοια κίνηση είχε γίνει από τον προκάτοχο σας καθηγητή Τσαυτάρη, ο οποίος επιδότησε την μηδική (τριφύλλι) για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία,  πετυχημένη κίνηση κατ' εμέ, έχοντας όμως και πάλι κόστος. Το ΑΚΚΕΛ σάς προτείνει λύση χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τους κτηνοτρόφους, με τους αγρότες ευχαριστημένους λόγω των επιδοτήσεων που θα λάβουν με μοναδικό κόστος την πρώτη εγκατάσταση της καλλιέργειας, αλλά και με όφελος για το Ελληνικό κράτος, αφού αυξάνοντας τους πραγματικούς βοσκοτόπους αυξάνεται η επιδότηση από την Ε.Ε, χρήματα τα οποία κάνουν κύκλο στην Ελληνική κοινωνία και αυξάνουν στην ουσία το ΑΕΠ της χώρας.

 

Κύριε υπουργέ,

 

Σχετικά με την κτηνοτροφία δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι γύρω από αυτήν δραστηριοποιούνται 15.000 επιχειρήσεις. Κάθε χρόνο δίνουμε 2,5 δις περίπου για εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων. Ένας κλάδος ελπιδοφόρος αν υπάρξει σωστή και με μακροχρόνια στόχευση πολιτική. Η φέτα για παράδειγμα απευθύνεται ως προϊόν σε 11.000.000 Έλληνες,  27.000.000 τουρίστες,  άγνωστο αριθμό μεταναστών και στις τεράστιες εξαγωγές.

Φυσικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα των κτηνοτρόφων είναι οι χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας,  οι παράνομες Ελληνοποιήσεις, ο μιμητισμός καθώς και η τακτική καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών που λυμαίνονται τον κόπο των κτηνοτρόφων και για όλα αυτά ως ΑΚΚΕΛ έχουμε ρεαλιστικές και σοβαρές προτάσεις που θα μπορούσαν να λύσουν αμέσως το πρόβλημα χωρίς κανένα κόστος για τον προϋπολογισμό. Δεσμεύομαι να σάς τις στείλω το συντομότερο.

Με την πρότασή μας σήμερα σάς δίνεται η ευκαιρία να παραχωρήσετε πραγματικούς βοσκοτόπους δωρεάν στους κτηνοτρόφους, αυξάνοντας το ποσό των επιδοτούμενων στρεμμάτων που λαμβάνει η χώρα μας από την Ε.Ε, να βελτιωθεί η βοσκοϊκανότητα και να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις