ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να σταματήσει ΤΩΡΑ το κόψιμο του ρεύματος των νοικοκυριών
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να σταματήσει ΤΩΡΑ το κόψιμο του ρεύματος των νοικοκυριών

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταδικάζει τις εντολές της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις οποίες ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος σε πάνω από 500 νοικοκυριά ημερησίως. Την ίδια ώρα, που κόβεται το ρεύμα στους πολίτες, υπάρχει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για το προκλητικό ανάκτορο που χτίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στην Τζια. Είναι ένας εκ των βασικών υπευθύνων για τους υπέρογκους λογαριασμούς που έρχονται στους πολίτες.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, καλεί την κυβέρνηση να πάρει απόφαση αναστολής της διακοπής ρεύματος των νοικοκυριών. Παράλληλα, προτρέπει τους πολίτες , μέσω των καταναλωτικών οργανώσεων, να καταφύγουν μαζικά, κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο του 2021 και τότε το Πράσινο Κίνημα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου με σχετικό Δελτίο Τύπου για τις αυξήσεις που θα έρχονταν, αλλά κανείς δεν μας άκουγε... Τότε, μέσα από μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από την οποία αποκλείστηκε το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατέληξε στην  Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού να κατέχει το Δημόσιο μόλις το 34% των μετοχών. Παράλληλα εκείνη την περίοδο η συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie, μέσω θυγατρικής της, καθώς και την απόσχιση του δικτύου διανομής της ΔΕΗ, που απορροφήθηκε πλέον πλήρως από τον ιδιωτικοποιημένο ΔΕΔΔΗΕ. Η σκανδαλώδης συμφωνία με το αυστραλιανό fund, περιλάμβανε και τον προκλητικό όρο να παίρνει κάθε χρόνο ο επενδυτής, ανεξαρτήτου συγκυρίας, ένα ποσό ύψους 90.000.000 ευρώ. «Η απόφαση θα πλήξει τους καταναλωτές. Αφενός, γιατί το κράτος θα χάσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σταθεροποιητικά στην αγορά ενέργειας και, αφετέρου, γιατί οι ιδιώτες πάροχοι δεν έχουν ευαισθησίες» έλεγε σε Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε τότε το Πράσινο Κίνημα, συμφωνώντας με τις ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Όσον αφορά τον κ. Στάσση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «Δημοκρατία», ξεκίνησε να χτίζει το φαραωνικό ανάκτορο στην Τζια, από τότε που έγινε πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, γεγονός που χρήζει διερεύνησης. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο κ. Στάσσης χρεώνεται και την αποτυχημένη απόφαση να κλείσουν νωρίτερα και χωρίς κάποιον σχεδιασμό τα λιγνιτικά εργοστάσια. Τότε έκανε λάθος υπολογισμό, ότι οι χαμηλές τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, (που ήταν κυρίως λόγω του lockdown) θα ισχύσουν για πάντα.  Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, το μερίδιο του λιγνίτη θα έπεφτε στο 8% το 2024, από το 37% που ήταν το 2019, δηλαδή θα επισπευδόταν εξαιρετικά η διαδικασία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Χωρίς φυσικά κάποιο, σχετικό σχεδιασμό αν κάτι πάει στραβά...

Εκτός όλων αυτών, ο κ. Στάσσης είχε βάλει τη ΔΕΗ πριν από την εκτίναξη των τιμών και στην περιπέτεια των ομολογιακών δανείων. Τα δάνεια, όμως αυτά προβλέπουν ποινές και αύξηση επιτοκίων, σε περίπτωση επιστροφής στον λιγνίτη, και φυσικά στερούν από τη ΔΕΗ σήμερα τη δυνατότητα να ασκήσει πιο ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική. Άρα τώρα που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ξανανοίξει τις λιγνιτικές μονάδες, η Ελλάδα πληρώνει τις ποινές , οι οποίες μετακυλίονται στους πολίτες. Φυσικά, συνυπεύθυνοι για τα παιδαριώδη αυτά λάθη είναι και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής : «Το Πράσινο Κίνημα είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης σε «πράσινες» μορφές ενέργειας. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με κάποιο σχέδιο, με μεταβατικές περιόδους και με πρόβλεψη να ωφελούνται οι πολίτες. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν ερασιτεχνικοί. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι πολίτες, τις λάθος επιλογές τους. Να σταματήσουν ΤΩΡΑ να κόβουν τους λογαριασμούς»  

Υπάρχει και Άλλος Δρόμος...
Go Green με το Πράσινο Κίνημα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις